Počelo poribljavanje jezera Palić 1Foto: Veslački savez Srbije

Javno preduzeće Palić-Ludaš je nakon deset godina započelo poribljavanje jezera Palić, u koje je puštena riba som, oko 150 kilograma, a u cilju obogaćivanja ribljeg fonda i smanjivanja broja invazivnih vrsta poput babuški, kojih u ovom jezeru ima najviše.

Direktorka Javnog preduzeća Palić-Ludaš, Marta Dobo, rekla je da je som u četvrtom sektoru pušten na tri lokacije.

„Na ovim lokacijama će biti zabrana ribolova i pecanja, da malo pomognemo prirodi i ovim ribama da se odomaće u našem prostoru“, navodi Dobo.

Dodaje da će ta zabrana trajati dok malo ne ojača riblji fond u jezeru.

„Međutim, sadašnja ponuda na tržištu nam je samo omogućila ovu vrstu ribe, a naredne godine planiramo je, takođe, selektivni izlov, ali i novo poribljavanje, nadamo se, tada, sa više vrsta riba“, kaže Dobo.

Stručni saradnik u ovom preduzeću Tamaš Vinko rekao je da je sledeće godine u planu puštanje i drugih vrsta riba, poput štuke, smuđa, šarana, kao drugih naših autohtonih vrsta.

„Videli smo tokom selektivnog izlova da ima dosta vrsta, i ne samo invazivnih, nego i domaćih vrsta, ali ne u toj količini koja je potrebna ili poželjna u ovakvim i sličnim jezerima“, smatra Vinko.

Prema njegovom mišljenju, sa grabljivicama, kao što je som, namera je da se na prirodan način smanji brojnost invazivnih vrsta, prvenstveno babuške, a monitoring će u narednom periodu pokazati koliko je ta aktivnost bila uspešna.

U planu je i poboljšavanje stanja vodene vegetacije, kaže Vinko, i dodaje da, „ako sve to poboljšamo – poboljšaće se i kvalitet jezerske vode“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari