Prodaja dela poslovnog prostora šumadijske „Svetlosti“, koji je posle aktiviranja hipoteke, po odluci privrednog suda u Kragujevcu zakazana za 21. jun, u javnosti je protumačena kao početak kraja nedeljnika osnovanog još 1935. godine.

Na prodaju javnim nadmetanjem, potencijalnim kupcima će narednog četvrtka, po početnoj ceni od 15 miliona dinara, biti ponuđeno osam podrumskih i sedam prostorija na prvom spratu „Svetlosti“, na kojem se nalazi i redakcija novina. Privredni sud je takvu odluku doneo nakon što je štamparija „Femili pres“ kojoj „Svetlost“ duguje 7,2 miliona dinara, aktivirala hipoteku koja obuhvata ukupno 15 kancelarija u toj poslovnoj zgradi.

Podsetimo, vrtoglavo propadanje „Svetlosti“ počelo je 2007, neposredno nakon privatizacije firme. Dolazak novog vlasnika obeležio je i jednogodišnji generalni štrajk urednika, novinara i ostalih zaposlenih u listu, koji je formalno završen u februaru ove godine. Usled višegodišnje agonije i neispunjavanja obaveza koje je kupac imao prema državi, privatizacija „Svetlosti“ je poništena krajem prošle godine. Zastupnik državnog kapitala, Ljubinko Janković i novi direktor Đorđe Đorđević najavljivali su tada mogućnost ponovnog izlaženja lista… Prvi broj „Svetlosti“, nakon poništenja privatizacije, pred čitaocima zaista se i pojavio pre 20-ak dana, ali sudeći po događajima koji su usledili, moguće da je to bila „labudova pesma“ poznatog nedeljnika. U prilog ovome je i informacija da je zastupnik kapitala otišao sa tog mesta, a da je nedavno ostavku podneo i direktor.

Novi zastupnik

Krajem minule sedmice u „Svetlosti“ je od prethodnog zastupnika kapitala tu dužnost preuzela Slavica Trifunović. „Učinio sam sve što sam mogao i sada sam odlučio da odem. Svojoj naslednici želim puno sreće, mada se bojim da su od „Svetlosti“ svi digli ruke i da joj više nema pomoći“ rekao je za naš list bivši zastupnik kapitala u „Svetlosti“ Ljubinko Janković. Nova zastupnica državnog kapitala, Slavica Trifunović je, nakon petooktobarskih promena 2000, bila član kragujevačke vlade, da bi, potom, jedno vreme bila direktor Radio televizije Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari