Počinje prijava za subvencije za električne automobile: Kako do podsticaja u šest koraka 1Foto: Pixabay/Andreas160578

Prijavljivanje zainteresovanih za subvencije države za kupovinu električnih vozila, u iznosu do 5.000 evra, počinje danas i trajaće do 31. oktobra, a za tu namenu Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije izdvojilo je 170 miliona dinara.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i kompanije, a cilj subvencije je unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine.

„Sredstva koja smo namenili za 2024. godinu biće dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos, ili najkasnije do 31. oktobra. Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje opredeljen iznos, mi ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila“, rekla je ranije ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Uredbom o subvencionisanoj kupovini vozila, koja je usvojena 1. februara, predviđena je podrška za kupovinu više vrsta električnih vozila.

Građani i firme, koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Istovremeno, za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra.

Za električna putnička vozila, sa najviše devet mesta za sedenje, kao i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone, subvencije iznose od 2.500 do 5.000 evra.

Kako podneti zahtev za subvenciju za kupovinu električnog vozila u šest koraka možete pogledati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari