Podrška za novi početak prekobrojnima iz Fijata 1Foto: FoNet_ Aleksandar Levajković

Fijatovi radnici kojima je počela isplata otpremnina, ali i ostali nezaposleni ili oni koji nameravaju da pokrenu privatni biznis, od sada će moći da računaju na podršku Centra malog biznisa koji je Privredna komora Srbije juče osnovala u Kragujevcu.

U narednom periodu će to biti učinjeno i u drugim regionalnim komorama. U PKS-u kažu da će u ovim centrima, svi koji žele da pokrenu privatni posao ili unaprede poslovanje, moći da pribave pravne i finansijske informacije – o propisima, proceduri i uslovima registracije firme, troškovima koji ih očekuju, subvencijama i kreditima za koje mogu da konkurišu, potrebama tržišta…

– U centrima će dobiti savete pri definisanju i razradi preduzetničke ideje, izradi biznis i marketing plana, kao i adekvatnu edukaciju. Preko centara će biti podržano i njihovo međusobno umrežavanje i povezivanje sa malim i velikim firmama radi mogućih proizvodnih i drugih kooperacija. Bitno je da novac koji im je sada na raspolaganju, od otpremnina i iz različitih programa „Godine preduzetništva“, iskoriste na najbolji mogući način, investiraju u posao koji će njima i njihovim porodicama obezbediti egzistenciju i pristojan život – istakao je predsednik PKS Marko Čadež i dodao da će centri biti siguran oslonac svima koji sada ulaze u biznis.

Prema njegovim rečima, PKS u ovom trenutku razgovara sa velikim kompanijama, kao što je Simens, koje su zainteresovane da angažuju deo radnika Fijata, koji ostaju bez posla.

– Pokretanje ovog, prvog u nizu centara PKS, odgovor je komorskog sistema Srbije na potrebu razvoja preduzetničkih ideja i privatnog sektora, kao i aktuelnih zbivanja na restrukturisanju privrede šumadije i Pomoravlja. To je za ljude u ovom regionu utoliko važnije, jer je Centar osnovan u trenutku kada je njegovim budućim korisnicima najpotrebniji, bilo da su već na tržištu rada ili da ostaju bez posla. Fijat optimizuje svoje poslovanje, u skladu sa kretanjima na tržištu, a najavljeno je ili se očekuje, u sklopu restrukturisanja i reorganizacije, smanjenje broja radnika i u Zastava vozilima, jagodinskim Kablovima i Resavici – rekao je prilikom otvaranja Centra Predrag Lučić, predsednik Regionalne privrede komore Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari