Pokrajinska vlada predložila rebalans budžeta 1Foto: Pokrajinska Vlada, Vladimir Jovanović

Pokrajinska vlada utvrdila je danas rebalans budžeta Vojvodine za 2022. godinu, kojim se aktuelni budžet uvećava za 729,5 miliona dinara, odnosno povećan je na 89,14 milijardi dinara, saopšteno je nakon sednice.

Rebalansom će deo sredstava biti usmeren, umesto sredstava od zaduživanja, za realizaciju poslednje faze projekta automatizacije protivgradne odbrane u Vojvodini.

U saopštenju se navodi da će drugi deo sredstava biti usmeren u tekuću budžetsku rezervu i korišćen u skladu sa hitnim potrebama u raznim društvenim oblastima.

Na sednici je doneta i odluka da se u 2022. godini izdvoji 250 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja porodica sa troje ili četvoro na teritoriji Vojvodine.

Pravo na tu pomoć imaju porodice u kojima se počev od 1. januara 2022. godine do dana raspisivanja konkursa rodi treće ili četvrto dete, a procenjeno je da će to pravo ostvariti oko 230 porodica.

Utvrđen je i mesečni iznos materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, u visini od 15.000 dinara.

Za ovu meru podrške u 2022. godini planirano je ukupno 240 miliona dinara, a očekuje se da će pravo na pomoć ostvariti 1.400 majki, piše u saopštenju.

Dodaje se da će se i u 2022. godini postupak vantelesne oplodnje sufinansirati sa 240.000 dinara, a krioembriotransfer sa 100.000 dinara.

Za tu meru ukupno je predviđeno 50 miliona dinara, a procena je da će pravo na pomoć ostvariti oko 170 parova.

Pokrajinska vlada razrešila je, zbog isteka mandata, dosadašnjeg upravnika Srpskog narodnog pozorišta (SNP) Zorana Đerića.

Za novog upravnika, na osnovu konkursa, na period od četiri godine, imenovan je Aleksandar Stankov, dosadašnji direktor Opere SNP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.