Pokreće se nova onlajn usluga za pomoć privrednicima 1Foto: NALED

U narednih nekoliko dana privrednici će na nacionalnom portalu WWW.preduzetnistvo.gov.rs moći da u okviru interaktivnog poddomena www.informator.preduzetnistvo.gov.rs. pronađu odgovore na brojna pitanja vezana za poslovanje, poput plaćanje poreza i neporeskih dažbina, angažovanja radnika, ePoslovanja, onlajn trgovine, inspekcijskog nadzora i Google mapiranja.

Nova usluga nastala je iz projekta koji je kreirao NALED uz podršku Britanske ambasade i u partnerstvu sa Kabinetom premijerke Srbije i ministarstvima privrede i finansija.

Inicijativa za pokretanje ovog domena nastala je nakon istraživanja koje je obavio NALED i koje je pokazalo da 80 odsto malih privrednika, kada naiđe na problem u poslovanju, pomoć traži od računovođa, a ukoliko tu ne pronađe rešenje četvrtina ispitanika će se obratiti iskustvu prijatelja a skoro petina državnim institucijama.

Utvrđeno je i da znatno manji broj do informacija dolazi samostalno, pretraživanjem sajtova nadležnih organa, putem društvenih mreža ili na neki drugi način.

Pri tom, više od polovine ispitanika (55 odsto) interesuje se za plaćanje poreza i doprinosa, slede neporeske dažbine, inspekcijski nadzor, procedure u vezi sa angažovanjem radnika, dodatni izvori finansiranja i elektronsko poslovanje.

Takođe, više od 80 odsto malih privrednika već je čulo za elektronski sistem fiskalizacije, a više od polovine locirano je na Google mapama.

Međutim, tek 10 odsto koristi onlajn prodaju, a svega 9,2 procenata preduzetnika planira da je uvede.

Inače, otvaranje nacionalnog poddomena druga je faza projekta “Mali biznis informator”.

Njoj je prethodilo više inicijativa za podršku preduzetnicima, a krajem prošle godine po značaju se izdvaja karavan „Mali biznis u malom prstu“ u okviru kojeg je predviđeno da eksperti do kraja januara posete najmanje 500 preduzetnika, malih i mikro preduzeća u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu i Valjevu.

Posete stručnjaka zakazuju se putem mejla [email protected], a ambicija kreatora je da se u svakom od tih gradova informiše najmanje po stotinak privrednika. Do sada je u Novom Sadu već obavljeno 90 poseta, u Kruševcu 80, Kragijevcu više od 50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari