Pokret SRCE: Vlast se sve više okreće populističkim ekonomskim merama 1Foto: Dušan Pešić / Danas

U panici da zaustavi pad sopstvene političke popularnosti i skrene pažnju sa gorućih društvenih problema, vlast predvođena Srpskom naprednom strankom se sve više okreće populističkim ekonomskim merama, saopštio je pokret Srbija centar (SRCE).

Ove mere, ističe se, pored inflatornog efekta imaju i dodatni negativni efekat – rast javnog duga, i građani, kao i političke stranke, moraju biti svesni da država nema drugih para, do para svojih poreskih obveznika.

Njihov novac država može uzeti odmah kroz oporezivanje, ili se može zadužiti i tako preneti taj teret na poreske obveznike u nekom narednom periodu, ukazuje SRCE.

Ocenjuje se da je politika zaduživanja vlasti takva „da uništava Srbiju, Beograd i sve gradove“ i ukazuje da istinu pokazuju podaci objavljeni na sajtu Uprave za javni dug, iz kojih se vidi da je u momentu dolaska na vlast koalicije SNS-SPS 27. jula 2012. javni dug Srbije bio 15,47 milijardi evra, ili 46,19 odsto BDP.

To znači, dodaje se, da je tada svakog građanina Srbije država zadužila sa 2.142 evra, a i pored sve priče da nas je prethodna vlast veoma zadužila, Srbija i njeni građani sada su još više zaduženi.

Javni dug Srbije vrtoglavo je rastao, da bi 30. aprila ove godine iznosio 34,94 milijardi evra, odnosno svaki građanin Srbije sada je zadužen sa 5.140 evra.

Dok se ministar finansija hvali da nam je javni dug na nivou od 51,3 odsto BDP, ostaje tužna činjenica da je Srbiju i njene građane vlast više nego dvostruko zadužila, da javni dug ni po jednom kriterijumu nije opao za 11 godina, da se Srbija zadužuje zarad finansiranja političkog marketinga predsednika Aleksandra Vučića i da će rezultat daljeg zaduživanja biti rast inflacije i pad životnog standarda, navodi se u saopštenju.

Ovo zahteva korenitu promenu postojeće politike javnih finansija, zbog čega promena vlasti postaje sve više i ekonomska nužnost, ukoliko Srbija ne želi da doživi sudbinu latinoameričkih diktatura karakterističnih za prošli vek, poručili su iz pokreta SRCE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari