Policija proverava diplomu Mirjane Labović 1

Prvo osnovno javno tužilaštvo zatražilo je od MUP, Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta, da proveri autentičnost diplome sudske veštakinje Mirjane Labović.

I to na osnovu prijave koju je, posle pisanja Danasa, Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu dostavila Agencija za borbu protiv korupcije.

– Prvom OJT je 22. juna iz apelacije prosleđena prijava Agencije za borbu protiv korupcije, i tužilaštvo je od UKP-a, Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta, zatražilo proveru tog dokumenta. Provere su u toku i vrše se u pravcu utvrđivanja validnosti, odnosno eventualnog falsifikata te diplome – rečeno je našem listu u Prvom OJT.

Podsetimo, u stručnost Labovićeve prvi je posumnjao Dejan Dragojlović, zbog nalaza koji je dala kao veštakinja angažovana u predmetu u kome je on optužen za utaju poreza u poslu koji je imao 2001. i 2002. godine sa Vojskom Jugoslavije.

– Poslovi koji su se odnosili na nabavku opreme i naoružanja za vojsku i policiju bili su oslobođeni poreza, a prema pisanom tumačenju koje je moja firma DMD medikal investment zatražila i dobila od tadašnjeg saveznog ministarstva finansija, to oslobađanje odnosilo se i na lekove, sanitetski i veterinarski materijal. Labovićeva je, međutim, u svom nalazu izjavila da je preduzeće bilo u obavezi da plati porez, a u jednom trenutku je i sudiju podsetila da je takav izveštaj dala jer je to on od nje tražio. Izjava je ušla u zapisnik iako je moj advokat insistirao, ali svedoci koji su bili na tom ročištu mogu da potvrde – kaže Dragojlović za Danas i tvrdi da je Labovićeva slala i svog prijatelja u njegovu kancelariju koji „je tražio 3.000 evra kako bi dopunsko veštačenje sačinila u korist firme DMD.

Naš sagovornik ističe da je već podneo krivičnu prijavu protiv Labovićeve i zbog „lažnog iskaza i pokušaja iznude“, ali i zbog sumnje da je falsifikovala diplomu Ekonomskog fakulteta u Prištini.

– Uspeo sam da dođem do njene diplome, koju je, inače, priložila i Ministarstvu pravde, kada je 2011. na osnovu toga upisana u registar veštaka. Već na prvi pogled, bilo je očigledno da se ne radi o pravom dokumentu, jer je kao naziv ustanove navedeno Univerzitet Kosova u Prištini, što je ne postoji, već samo Univerzitet u Prištini. Pogrešno je napisano i ime dekana Ekonomskog fakulteta, a kao rektor je navedena osoba koja je to postala nekoliko godina kasnije – kaže Dragojlović, kome je u čitavoj situaciji neshvatljiva inertnost države.

Gluve institucije

Iako je Dejan Dragojlović prosledio spornu diplomu Ministarstvu pravde, potkrepio je izjavama Ministarstva prosvete da je naziv Univerzitet u Prištini bio od osnivanja do danas, i monografijom te ustanove u kojoj su navedena imena dekana i rektora, kao i periodi u kojima su bili na tim funkcijama, reakcija je izostala. Ministarstvo pravde je smatralo da nije nadležno da utvrđuje falsifikat, i uputilo je Dragojlovića da sam podnese prijavu. Treći osnovni sud, koje je Ministarstvo prijavu prosledilo u formi pritužbe na rad veštaka, tvrdio je da diploma ne potvrđuje stručnost i da falsifikovanje nije navedeno kao razlog za izuzeće veštaka. Od svih institucija koje su ostale gluve na očigledan problem, reagovala je jedino Agencija za borbu protiv korupcije, koja je nakon pisanja Danasa poslala prijavu Tužilaštvu i zatražila da po njoj postupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari