Poljoprivrednici: Suvo zemljište sprečava setvu pšenice 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je danas da nedostatak kiše i vlage onemogućava obradu suvog zemljišta i setvu pšenice, koja treba da počne za desetak dana.

On je za Betu rekao da je „zemlja tvrda kao kamenje“ i da su uslovi za setvu pšenice mnogo gori nego prošle godine.

„Danas je u nekim delovima zemlje malo orosila kiša, ali to nije dovoljno za obradu zemljišta i setvu pšenice, a prekinula je berbu kukuruza i može biti štetna za posejanu uljanu repicu jer ako ne padne više, klica će se osušiti“, rekao je Jakšić koji planira da pšenicom zaseje oko 40 hektara.

Poljoprivrednik Milan Marković iz Kličkovca kod Požarevca rekao je da u tom kraju još niko nije počeo da seje pšenicu jer čeka kišu da bi mogao da pripremi zemljište.

„Zemlja je suva i teška za obradu. Neki poljoprivrednici su samo jednom prešli zemljište tanjiračom posle čega treba da se nađubri i ponovo tanjira da bi se posejala pšenica, ali se stalo jer nema kiše“, rekao je Marković koji planira da tom žitaricom zaseje oko 70 hektara.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da setva pšenice treba da počne već 1. oktobra i da se taj posao pomera zbog nedostatka padavina.

„Zbog klimatskih promena treba u jesen sejati sve što je moguće jer su poslednjih godina uslovi za prolećnu setvu još gori od ovih jesenjih, a i suša je poslednjih godina pojačana“, rekao je Prostran.

Dodao je da ove jeseni, kada se steknu uslovi, treba zasejati pšenicu, ječam, raž, ovas, sve što od žitarica trpi niske temperature, na bar milion hektara od ćega pšenicu na oko 600.000 hektara.

Sve što se poseje u jesen, kako je rekao rodiće više nego ono što se zaseje u proleće.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.