Sporazumom o dugoročnom krdeitiranju koji su u glavnom gradu Ujedninjenih Arapskih Emirata potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore Petar Ivanović i predstavnik Abu Dabi Fonda za razvoj, crnogorski poljoprivrdenici imaće na raspolaganju 50 miliona dolara.

Uslovi kreditiranja, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, omogućiče ne samo investicije zasnovane na modernim tehnologijama već i kreiranje novih radnih mesta, dostizanje standarda kao i podsticanje rasta izvoza. Ministar Ivanović je prilikom potpisivanja sporazuma u Abu Dabiju kazao i da se za ovaj sporazum može reći da je pre reč o prijateljskom nego komercijalnom aranžmanu, imajući u vidu da su crnogorski poljoprivrdenici dobili mogućnost da izvoze svoje proizvode na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema sporazumu, kamatna stopa za sredstva iz ovog kredita biće 2,5 odsto, grejs period je četiri godine a rok vraćanja 17 godina. Inače Upravni odbor ABFD odluku o alokaciji 50 miliona dolara za podršku projektima u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori doneo je u novembru 2013. godine, nakon posete premijera Mila Đukanović. Tada je ponuđena veća kamatna stopa, kraći grejs period i rok vraćanja kredita, ali su nakon razgovora predstavnika Vlade Crne Gore i Abu Dabi Fonda dogovoreni i poptpisani povoljniji uslovi

Pored ministra poljoprivrede Petra Ivanovića sa crnogorske strane sporazum je potpisao i direktor Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari