Poljske kompanije najavljuju tužbu zbog obustavljenih isporuka gasa 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Poljske kompanije iskoristiće zakonske mogućnosti da dobiju nadoknadu za prekid isporuke ruskog gasa, rekao je poljski predsednik Andžej Duda na sastanku sa češkim kolegom Milošem Zemanom u Pragu a prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

Dodaju da Duda veruje da će poljska preduzeća dobiti nadoknadu „za kršenje uslova ugovora“ od ruske strane.

Gasprom je od danas obustavio isporuke gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiG zbog neplaćanja u rubljama. Poznato je da je Poljska od Rusije kupovala oko devet milijardi kubnih metara gasa godišnje, odnosno nešto manje od polovine svoje ukupne potrošnje, piše ruska agencija.

Kako navodi Blumberg, pozivajući se na izvore, desetak evropskih kupaca ruskog gasa već je otvorilo račune kod Gasprombanke, a četiri su platila gorivo u rubljama.

Rusija je od 1. aprila počela da prihvata plaćanje gasa od neprijateljskih zemalja na nov način kako bi se u naseljima maknula od dolara i evra. Prema predsedničkom dekretu, Gasprombank mora da otvori posebne devizne račune u rubljama. Kupac prenosi potreban iznos na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru, banka ga prodaje na Moskovskoj berzi i kreditira rublje na drugi račun sa kog se plaća Gaspromu za isporučene sirovine.

Ria Novosti podsećaju da je ruski predsednik Vladimir Putin rekako kako će Moskva odbijanje plaćanja u rubljama shvatiti kao neispunjavanje ugovornih obaveza.

Ovaj korak nastao je nakon što su zapadne zemlje uvele nove sankcije Rusiji zbog početka, kako to nazivaju ruska agencija “specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine”. Dakle, ruske rezerve su zamrznute u iznosu od oko 300 milijardi dolara. Pozivi na napuštanje ruskih energenata postali su sve glasniji. Međutim, prekid lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Evropi i SAD, pre svega do viših cena hrane i goriva, tvrde Ria Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari