Pomoćnik ministra: Nismo odradili posao 1Foto: www.mc.rs

Izveštaj o Energetskoj zajednici koji govori o stanju u kojem je energetski sektor Srbije, nažalost, nije tako dobar, na mnogim mestima nismo odradili svoj posao, izjavio je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

On napominje da je u energetskoj efikasnosti Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenu evropskih tekovina. Banjac je predočio da je Izveštaj, koji će biti sutra predstavljen u Skupštini Srbije, ipak pohvalan u delu energetske efikasnosti.

Jer, Srbija je na tiom polju postigla napredak ka punom uvođenju u svoje zakonodavstvo evropskih pravnih tekovina, uz usvajanje podzakonskih akata, posebno o energetskom menadžmentu, javnim nabavkama, inspecijama i sistema grejanja i hlađenja, energetskih usluga, izjavio je on na skupu u oragizaciji Ministarstva energetike i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ o energetskoj efikasnosti.

Na putu smo, dobri su nam rezultati, Izveštaj Energetske zajednice to potvrđuje, naša istraživanja takođe, ali da se ne zavaravamo, još mnogo toga treba da uradimo, daleko smo od toga energentske efikasnosti u Evropi kojoj težimo, zaključio je on.

U godišnjem izveštaju Energetske zajednice, koji je u sredu predstavljen, navodi se da Srbija nije rešila ključno pitanje razdvajanja delatnosti u gasnim kompanijama zbog čega će Ministarski savet Energetske zajednice u oktobru odlučivati o eventualnom uvođenju sankcija.

Mediji u Srbiji su preneli izjavu direktora Energetske zajednice Janeza Kopača, koji je naglasio da nepoštovanje obaveza iz ugovora za Srbiju znači zatvorena vrata za Evropske unije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari