Porasle emisije gasova staklene bašte u EU 1Foto: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji EU u trećem kvartalu prošle godine porasle su za šest odsto u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, objavio je danas Eurostat.

Ovo povećanje je u velikoj meri posledica efekta ekonomskog oporavka nakon oštrog pada aktivnosti u istom kvartalu 2020. usled krize COVID-19. U trećem kvartalu pre pandemije 2019. emisije su iznosile 891 milion tona, a u istom periodu prošle godine 881 milion tona.

Privredni sektori odgovorni za većinu emisija gasova sa efektom staklene bašte bili su proizvodnja (23 odsto), snabdevanje električnom energijom (21 odsto) i domaćinstva i poljoprivreda (po 14 odsto).

Emisije u trećem kvartalu 2021. smanjene su u Sloveniji i to za 2,6 odsto, Luksemburgu za 2,3 odsto i Holandiji za 1,6 odsto. S druge strane, najveći porast emisija zabeležen je u Bugarskoj i to za 22,7 odsto, Letoniji 16,2 i Grčkoj 13,1 odsto.

Uprkos efektu ekonomskog oporavka između trećeg kvartala 2020. i 2021. godine, dugoročni trend emisije gasova staklene bašte u EU pokazuje stabilno smanjenje prema ciljevima EU, navodi Eurostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari