Poreska uprava Srbije juče se, saznaje naš list, uslovnosaglasila sa planom reorganizacije Zastava kovačnice u stečaju, kojim je predviđeno da se poreski dug kragujevačke fabrike otkovaka, od oko 320 miliona dinara, izmiri u 48 jednakih mesečnih rata, uz grejs period od godinu dana. Kako su se ostali poverioci sa planom reorganizacije Zastava kovačnice, koji je predložila bugarska kompanija Intertrans, saglasili na ročištu u kragujevačkom Privrednom sudu još 22. oktobra, to bi, ukoliko Poreska uprava ostane pri svom jučerašnjem stavu, značilo da bi Kovačnica već krajem ove, ili početkom naredne godine izašla iz stečajnog postupka, i nastavila da posluje kao fabrika u reorganizaciji.

Kompanija Intetransdopunjeni plan reorganizacije Zastava kovačnicePrivrednom sudu treba da dostavi do 22. novembra, a novo poverilačko ročište, na kojem će se poverioci izjašnjavati o njemu najverovatnije će biti zakazano za oko mesec i po dana, odnosno krajem ove, ili početkom naredne godine. U Kovačnici, nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima PU,veruju da će Privredni sud tada doneti rešenje o izlasku te fabrike iz stečaja. Pojašnjavaju, pritom, da se PU uslovno saglasila sa planom reorganizacije Kovačnice, pošto u međuvremenu moraju da budu rešena “još neka, ali manje spornapitanja”

Nezvanično se saznaje da iza promene stava PU stoji pritisak nadležnih u VladiSrbije, pošto je reč o preduzeću od strateškog značaja za domaću privredu. Naime proizvodnja u Zastavi oružju bi najozbiljnije bila ugrožena bankrotom Kovačnice, koja otkovke isporučuje i poslovnim partnerima u Nemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Sloveniji i Bosni I Hercegovini.

Podsetimo da je stečajni postupak u Kovačnici, zbog neprestane blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen 30. septembra prošle godine, a da je već 15-ak dana docnije proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere ponovo organizovana, te da do danas nije prekidana. Kovačnica, u kojoj je ponovo angažovano 180 od blizu 300 preostalih radnika, trenutno proizvodi oko 160 tona otkovaka mesečno. U fabrici očekuju da će, posle izlaska iz stečaja, uspeti da dostignu obim proizvodnje od 230 tona mesečno, što otvara mogućnostdase u na radna mesta vrati još nekoliko desetina radnika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari