„Neprofesionalno od strane Poreske uprave“: Za probijanje roka za plaćanje poreza opomena, zatezna kamata i prekršajna kazna

Ostavite komentar


  1. To nije ništa, šta reći za naplatu poreza freelanceru za neplaćen porez retroaktivno za 5 godina unazad, kada ZAKON nije predviđao takav porez jer je žena išla u poresku da se prijavi i odbijena jer zakon to nije predvideo? Na sve to, kada je porez, uz pljačkaške kamate plaćen u celosti, posle 3 meseca dobija PREKRŠAJNU PRIJAVU za kršenje zakona i neprijavljivanje poreza pre 5 godina! Retroaktivna prekršajna prijava za nešto što nije postojalo u zakonu! Uložen je zbog poreza prigovor drugostepanom organu koji ima zakonsku obavezu da odgovoori u roku od 3 meseca – ni posle skoro godinu dana nema nikakvog odgovora!

  2. Isto su to primenili i na kuće , stanove,njive,placeve….gradjana.Opomena,kamata,dug,…rok 5 dana,a onda pola strane pretnji.Mora da je frka,krenula gradnja EXPO…

  3. Sta tek rade sa nama fizickim licima uzas. Sta njih briga da li ce neko platiti porez na imovinu pocetkom godine ili krajem, vazno da se plati. A ne oni udaraju zatezne kamate jer se ne placa kako su oni odredili ma uzas deru sa svih strana

  4. Kao prvo to nije ni porez nego samo akontacije za porez kojeg ako bude slabo poslovanje neće ni biti.

  5. Fala Bogu da ste neku gorecu zivotnu temu objavili. Dosta vise Jovanjice i kradje izbora.

  6. @Kalimero

    Ne mogu u potpunosti da se složim sa tvojom konstatacijom. Zakon o porezu da dohodak građana, između ostalih, prepoznaje i kategoriju „ostalih prihoda“ na koje se računa porez od 20% na propisanu osnovicu. Drugim rečima, bez obzira što tada status freelancera nije bio regulisan posebnim zakonom, freelanceri su bili u obavezi da prijave i plate porez. Jedino na šta poreska uprava nije imala pravo jeste retroaktivna primena novog zakona, po mom mišljenju.

  7. Kad dodje uplatnica na adresu placam.A one fore prosla god zadnja rata ja njih da jurim OD TOGA NEMA NISTA.

  8. Vidim ja da ce ovde ubrzo da rade motke,tojage ova bagra,mts,notari,izvrsitelji,poseska se mnogo usilila,bogami ce da se spuste na zemlju.Samo polako.Idiotima stop

  9. Uh, koliko neznanja. Profesionalni rad Poreske uprave podrazumeva primenu zakona. Niko ne pominje zloupotrebe PU od strane Dragane Markovic, moralu radnika PU koji prema drugima primenjuju poreske propise, a sami ne prijavljuju ili prijavljuju u znatno manjim iznosima svoje prihode (izdavanje stanova i posl. prostora, rad na crno…). Niko ne pise o korupciji u PU, o SNS zaposljavanju, postavljanju kriminalaca, ulizica, poslusnika i mediokriteta na rukovodeca mesta. Necu to uraditi ali bih mogao roman napisati o zloupotrebana, korupciji, a posebno o nemoralu u PU. Tacno je da treba doneti bolje i jasnije zakone i spreciti pojedince u PU da oni odlucuju sta je prekrsaj, kada se, na koji nacin i sto vrsi kontrola, sto pojedine kontrole traju 7-8 godina, zasto direktor Pu sa pistoljem ide u kontrolu splavova, stavlja pistolj na celo knjigovodji u Ljuboviji (Duvanska), sta je sa oduzetim duvanom u Ljuboviji, malinama u Uzicu i Arilju…To su zloupotrebe i neprofesiobalnost, a ne doslovna primena zakona.

  10. Od koga da dobijete odgovor.Oni to disciplinovanje, rade po nečijem nalogu iz centrale Kamata na pretplate nema.Budzet mali.Ovo se odavno dešava.Ispadoše turci primer.

  11. Kasa je prazna, to je razlog. Valjda ce „Oskarov“ blagajnik, kada se sledeci put pojavi u javnosti, staviti na glavu I kapicu dvorske lude ? Mnogima bi time pomogao da shvate trenutno stanje u finansijama zemlje.

  12. Da li se ove opomene i kazne odnose i na investitore i bogate građane ili samo na obične građane i manje preduzetnike?

  13. Od lopovske i mafijaske Drzave se tako nešto i može očekivati na sramotu svih nas,dovoljno je pogledati koja gnjida nam vodi Drzavu

  14. A kada ce poreska uprava da bude kaznjena ukoliko resenje o porezu ne donese o roku ili to uradi sa greskom. Koji rokovi njih obavetuju.
    Kada salju godisnja resenja za porez na imovinu, potrebno bi bilo odnosno obavezno da napisu stanje duga ili potrazivanja na dan 31.12. Prethodne godine. Tako ne bi bilo nepotrebnih tuzbi, kasnjenja, obracuna kamata i sl. Da li postoji kaznena odredba za poresku upravu, koja nakon zastarelosti placanja poreza ipak istu naplacuje tako sto je dug nejada manji od takse na zalbu, te osteceni istu ne podnose. Sto je pi meni cista kradja od strane poreskog lica za koju treba da snosi finansijsku i svaku drugu kaznu.

  15. Odresene su im ruke da svaki referent po slobodnoj volji tumaci zakon i procenjuje situaciju, i koliko god on izrazio samovolju drugostepeni organ ce ga podrzati….

  16. Ako je rok 15. u mesecu, najkasnije tog dana treba da se uplati, bez obzira kad ce se proknjiziti. Pre ce biti da nisu platili najkasnije 15. u mesecu, pa im sad poreska kriva. Ima poreska gomilu svojih mana, ali ovde nisu krivi. Najlakse je propisati obavezu placanja poreza prema resenju iz prethodne godine jer poreska kasni sa izdavanjem novih resenja zbog lenjosti zaposlenih. Ali, tako je kako je. Ko se nateze sa drzavom (poreskom upravom) moze samo da plati i na mostu i na cupriji. Oni su nemilosrdni

  17. Треба бити одговоран и плаћати уредно. То код нас није случај и то није у реду. Зато нам је и тако. Плаћам све редовно. Шта остане распоредим за храну. За остало …. Колико се може. Зато не треба срљати на колонијалистички Запад. Од колонијализма су богати и бахати. Треба њих вратити на фабричка подешавања и не усклађивати ништа са њима. Крв би попили човеку кад би могли. Заједница ЕУ је ЗЛО и болест као и Енглеска и Америка. Народ то схвата али политичари НЕ јер имају личну корист!

  18. Оскар је изјавио да Партизан и Звезда дугују милионе ЕВРА! И?

  19. Treniraju strogoću nad običnim ljudima. Krimosi i korupcionaši prolaze bez štete.

  20. Kakve gnjidei oni iporez pljackaju na sve strane kao I u Republici srpskoj uvjek I’m malo

  21. Taman dobijes ono koliko su ti odredili a nemozes ni da prezivis odma vracaj nazad.e zato je Beograd medj najvecim platama u Srbiji nesme da ga dira odmah bi pao.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.