Posle četiri godine završen stečaj u kumanačkom “Biseru” 1biser kumane

Rešenjem o glavnoj odnosno završnoj deobi završiće se priča o preduzeću “Biser” iz Kumana, nekada lideru u izradi proizvoda za kućnu hemiju. Poverioci drugog i trećeg reda biće namireni u potpunosti.

Ovo preduzeće, osnovano 2001, do 2011. godine zapošljavalo je više od 100 radnika ali je posle loše privatizacije, zapalo u velike probleme. Nakon jednog neuspešnog pokušaja spašavanja preko unapred pripremljenog plana reorganizacije, krajem marta 2017. preduzeće je završilo u stečaju.

Stečajna upravnica Ružica Mikloš je sastavila a Privredni sud u Zrenjaninu objavio na koji način će biti podeljena sredstva dobijena prodajom vredne nekretnine, odnosno proizvodnog pogona i opreme preduzeća.

Na računu se, nakon prodaje, našlo 47 943 578 dinara.

Kao i uvek, prvo se namire troškovi stečajnog postupka. Tu spadaju naknada i nagrada stečajnom upravniku, troškovi advokata i firme koja je fizički obezbeđivala imovinu, razne naknade i takse sudu i agencijama, porezi. Sve ukupno, 14 466 072 dinara.

Iz podele je izuzeto i 19 miliona dinara, jer dva preduzeća, “Marko Biser” i “Inter hemikal” tu sumu potražuju u sudskim sporovima koji su u toku. Još pola miliona dinara ostaće na računu za troškove kojih će biti dok se ti sporovi ne završe.

Oni poverioci koji su sudu podneli zahtev za namirenje potraživanja, dobiće ih u stoprocentnom iznosu. To je suma od 1,5 miliona dinara.

Stečajnoj upravnici Ružici Mikloš za vođenje ovog stečaja pripada nagrada od 27 637 evra.

U svom izveštaju, Mikloš navodi i da je stečaj bio vrlo komplikovan.

Prema izveštaju koji je Mikloš svojevremeno predala Privrednom sudu u Zrenjaninu, vlasnici preduzeća su bili povezana lica “Marko” DOO iz Novog Sada i “Marko Biser” iz Kumana, ali i mnogo malih vlasnika koji ukupno imaju ispod jedan odsto akcija. U jednom trenutku izvršni poverilac “Bisera” – “Inter hemikal” iz Beograda, preuzeo je upravljanje preduzećem. Međutim, novopostavljeni direktor Dragan Jović nikada nije uspeo da preuzme dokumentaciju od svog prethodnika Žarka Novakovića.

Do dela dokumentacije Mikloš je uspela da dođe tek posle pretnje krivičnim prijavama direktoru Novakoviću, koji je bio i jedini zaposleni u trenutku otvaranja stečaja. Nekretnine su bile nezakonito otuđene i vraćene tek u sudskom sporu.

Pogoni su, inače, prodati jesenas neposrednom nagodbom firmi Knežev group iz Bečeja za skoro 44 miliona dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

  1. Jakovljev

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari