Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji od 13. do 16. juna 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji od 13. do 16. juna i sastaće se sa predstavnicima vlasti i klijentima EBRD iz javnog i privatnog sektora, a potpisaće i nekoliko ugovora o kreditima, uključujući drugu tranšu kredita za projekat izgradnje regionalnih deponija, najavila je EBRD.

Piju će potpisati i ugovor o novom finansiranju za mala i srednja preduzeća sa Bankom Inteza i Unikredit lizingom.

Piju je uoči posete izjavio da će boravak u Beogradu biti prilika da se razgovara i o tekućim i potencijalnim budućim investicijama sa vlastima i klijentima iz privatnog sektora.

„Potvrdiću snažnu podršku EBRD zelenoj agendi Srbije, poboljšanju transportnih veza sa regionom i EU, izgradnji moderne ekološke infrastrukture, kao i podršku privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, u partnerstvu sa lokalnim komercijalnim bankama“, naveo je Piju u pisanoj izjavi.

EBRD je do danas u Srbiji investirala 7,3 milijarde evra, od čega samo prošle godine pola milijarde.

Investicije EBRD, kako su istakli, doprinele su izgradnji jačeg bankarskog sektora i boljem pristupu finansiranju za Mala i srednja preduzeća, konkurentnijim domaćim kompanijama i boljoj infrastrukturi životne sredine, energije i transporta, od kojih se neki finansiraju kroz velika javno-privatna partnerstva.

Naglasili su da je Zapadni Balkan prioritetni region za EBRD i da ta banka podržava ekonomsku, transportnu i energetsku integraciju unutar regiona i sa zemljama EU.

Banka je do danas uložila više od 15 milijardi evra u Zapadni Balkan i nastavlja da ulaže više od milijardu evra u region svake godine, podsetili su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari