Potražnja za IT kandidatima u 2021. godini porasla za 65 odsto 1foto Aleksandar Roknić

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, čak ga ni pandemija korona virusa nije poljuljala. Zbog specifičnosti i obima posla, ponuda radnih mesta raste velikom brzinom. Sa druge strane, deficit kadrova je i dalje prisutan, što govore i novi podaci sajta HelloWorld.rs.

Prema njihovim podacima u prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65 odsto.

„Drugim rečima, na našem sajtu je tokom 2021. IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11500 pozicija u odnosu na nešto manje od 7000 raspisanih oglasa 2020 godine“, navodi sa sajta Helloworld.rs.

Dodaju da ponudu poslova na njihovom sajtu prati i povećan broj konkurisanja koji je u prethodnoj godini porastao za 25 odsto u odnosu na 2020. Uprkos ovom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada.

I Java i Java script programeri na vrhu liste

Kada govorimo o konkretnim znanjima, tokom prethodne godine poslodavci su najviše tražili IT-jevce sa poznavanjem sledećih programskih jezika: JavaScript i povezani frameworkovi (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP i povezani frameworkovi (Symfony, Laravel), C++. U skladu sa tim, poslodavci su u 2021. godini najčešće raspisivali oglase za sledeće pozicije: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support,.NET Developer,System Administrator / Engineer, Frontend developer i PHP Developer.

Iako se često čuje da seniora nema ni za lek, podaci pokazuju da je najviše oglasa, više od dve trećine bilo bilo namenjeno mediorima, odnosno kandidatima koji imaju od 2 do 5 godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije. Poslodavci su objavili tek jednu četvrtinu oglasa za seniore, dok je najmanji broj oglasa, tek svaki deseti bio namenjen juniorima.

Fleksibilno radno vreme najbitniji benefit

Na pitanje gde najčešće traže posao IT-jevci su na prvom mestu naveli sajtove za zapošljavanje, potom LinkedIN i sajtove kompanija. Slede preporuke prijatelja, kao i društvene mreže.

Potražnja za IT kandidatima u 2021. godini porasla za 65 odsto 2
Foto: HelloWorld.rs.

Što se tiče beneficija koje mogu da ostvare kod svog poslodavca zaposlenima u IT-ju najbitnije je fleksibilno radno vreme, rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke, pokazalo je istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ koje je sproveo sajt HelloWorld.rs. Interesantno je da je na 4.mestu po važnosti privatno zdravstveno osiguranje, pa tek onda nagrade i bonusi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.