Povećan broj nezaposlenih lica 1Sajam zapošljavanje (ilustracija)

U prvom kvartalu 2017. godine broj zaposlenih lica manji je za 79.200, dok je broj nezaposlenih lica veći za 43.000 poredeći sa prethodnim kvartalom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Zaposlenost je značajnije smanjena u neformalnoj sferi, za 66.600 lica, prvenstveno u poljoprivredi, usled smanjenog obima sezonskih radova u posmatranom periodu godine.

Pad zaposlenosti negativno se odrazio na nezaposlenost i neaktivnost. Lica koja su u periodu od četvrtog kvartala 2016. godine do prvog kvartala 2017. godine ostala bez posla delimično su prešla u kontingent nezaposlenog, a delimično u kontingent neaktivnog stanovništva.

To je dovelo do povećanja stope nezaposlenosti za 1,5 odsto i stope neaktivnosti za 0,5 odsto, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, nezaposlenost je značajno smanjena, pa je broj nezaposlenih lica manji je za 149.300, što je dovelo do smanjenja stope nezaposlenosti za 4,4 odsto.

Polovinu novozaposlenih u periodu prvog kvartala prošle do prvog kvartala 2017. godine čine lica starija od 55 godina, dok je nezaposlenost najznačajnije smanjena u kategoriji 25–44 godine starosti, za 82.600 lica, pri čemu je većina tih lica status nezaposlenih zamenila statusom neaktivnih, a ne statusom zaposlenih, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.