Nakon devetočasovne blokade auto-puta i gotovo jednomesečnog generalnog štrajka radnici Jumka uspeli su da od premijera Ivice Dačića u Beogradu izdejstvuju isplatu dve minimalne zarade i promenu Nadzornog odbora koji bi trebalo da u novom sastavu imenuje novi menadžment kompanije. Za povezivanje radnog staža, ali i overu zdravstvenih knjižica za 1.700 zaposlenih, što je takođe bio zahtev štrajkača, za sada realno ne postoji mogućnost.


– Kakva je situacija u Srbiji i u Jumku čini mi se da je ovo maksimum koji smo u ovom trenutku mogli kroz naše proteste da izdejstvujemo. Delimično smo zadovoljni, ali najvažnije je da smo skrenuli pažnju da problem Jumka država, kao većinski vlasnik kapitala, mora strateški da rešava, a ne da se o nama priča tek kada blokiramo put – objašnjava za Danas Snežana Veličković, predsednica ASNS, koja je u Beogradu sa kolegama iz Samostalnog sindikata i gradonačelnikom Vranja prisustvovala višesatnom razgovoru sa tehničkim premijerom Dačićem i vršiocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem.

Uočljiva je činjenica da problem Jumka nije jedini sa kojim se suočava Vlada Srbije, jer je u pitanju još 150 preduzeća koja su u fazi restrukturiranja na nivou zemlje, pa je teško da status prioriteta može da dobije bilo koje od njih, uključujući i vranjanske tekstilce. Radnici Jumka će zato strpljivo sačekati imenovanje novog Nadzornog odbora, ali je neizvesno da li će do toga doći u mandatu tehničke vlade ili će se to desiti nakon parlamentarnih izbora 16. marta.

– Neka vrsta bajpasa za naš opstanak mogli bi da budu poslovi Jumka za MUP Srbije, vojsku, ali i neka javna preduzeća. Međutim, to nije strateško rešenje. Vlada bi morala da skenira stanje u kompaniji i da sa novim rukovodstvom pokuša pronalaženje strateškog partnera, inače ovako će se agonija nastaviti – objašnjava Slađan Mitić, predsednik Samostalnog sindikata, koji je „rezervisan prema obećanjima iz Vlade i najavama daljih koraka za opstanak Jumka“.

Izdašno

Sunovrat nekada najveće jugoslovenske tekstilne industrije počeo je pre četrnaest godina, a pre nekoliko godina propao je i projekat strateškog partnerstva sa kompanijom „Alena LTD“ vlasnika Janija Savasa, koji je u jednom periodu otvorio konfekcijski pogon pod imenom „Zamber“ uz nekoliko miliona evra državnih subvencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari