Devizni kurs juče je nastavio da slabi, pa tako prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije jedan evro danas vredi 100,5675 dinara. Time je nastavljen višenedeljni trend gotovo svakodnevnog jačanja domaće valute, čija je vrednost od početka aprila povećana za više od 2,6 dinara po evru. Iako ovakva situacija građanima većinom deluje povoljno, budući da im omogućava lakšu kupovinu uvozne robe, a deluje i umirujuće s obzirom na to da se u svesti mnogih kretanje kursa i dalje direktno vezuje za inflaciju, stručnjaci upozoravaju da bi dalje jačanje dinara moglo ozbiljno da ugrozi izvoz, a da efekat na suzbijanje inflacije neće biti značajan. Ako se ovakav trend nastavi, odnosno ako NBS ne počne da brani evro, kurs bi vrlo brzo mogao da se spusti i ispod granice od 100 dinara. Stručnjaci smatraju i da politički razlozi imaju značajnu ulogu u trenutnim dešavanjima s kursom, budući da je snažan dinar građanima ubedljiv argument pred izbore koji nas očekuju naredne godine.


Saradnik Centra za novu politiku Goran Nikolić smatra da postoje dva razloga zbog kojih NBS ne brani evro, uprkos upornom jačanju dinara poslednjih nedelja. Prvi razlog je „objektivne prirode“ i sastoji se u tome da bi čuvanjem evra centralna banka sama sebi otežala posao zauzdavanja inflacije, pošto bi morala da ubacuje dinare u sistem. S druge strane, jak dinar je i politički poželjan, naročito s obzirom na predstojeće izbore 2012. godine, s tim što Nikolić veruje da bi kurs manji od 100 dinara za evro i politički bio kontraproduktivan.

– Ako bi evro pao ispod 100 dinara, onda bi svi ponovo počeli da se pitaju da li je taj kurs precenjen, što ni marketinški ni politički ne bi odgovaralo vlastima. Da sam ja na mestu Narodne banke, ja bih kurs branio na 105 dinara. Ovako, zbog nefleksibilnosti cena u Srbiji, jak dinar neće dovesti do njihovog pada, a što je daleko ozbiljnije, sadašnja apresijacija preti da ugrozi spoljnotrgovinski bilans Srbije i sve što je postignuto u izvozu prošle godine nakon pada dinara. Od početka krize do sada, realna depresijacija dinara u odnosu na evro bila je samo 4,5 odsto, što je malo, mada je bolje nego u slučaju nekih drugih valuta u regionu. Ali, sada se gušimo, jer imamo i inflaciju i jačanje dinara. Slabiji evro se, naravno neće odmah odraziti na pad izvoza, ali za nekoliko meseci hoće, a zbog jakog dinara postoji opasnost da počne da raste i uvoz – upozorava Nikolić, koji zbog toga smatra da bi najbolje rešenje bilo da NBS počne da brani evro, a da, ako treba, posle toga izda blagajničke zapise kako bi povukla višak dinara iz prometa.

Slično mišljenje ima i Dragovan Milićević, saradnik portala ekonomija.org, koji naglašava da će gubici u izvozu ove godine biti značajni i to naročito u oblastima poput poljoprivrede, u kojima nema većeg uvoza sirovina, koji bi smanjio štetu od nižih prihoda u izvozu.

– Kako stvari sada stoje, evro će verovatno pasti ispod 100 dinara. Narodna banka pušta dinar da jača više nego što bi to vrednost izvoza i privreda Srbije nalagali. Ne razumem takvu politiku, da sada kada imamo veću inflaciju sprečavamo izvoz, a stvaramo uslove za rast uvoza. Činjenica je da je inflacija u Srbiji određena javnom potrošnjom i troškovima poput cene gasa, dok kurs tu ne igra veliku ulogu. NBS je verovatno htela da stabilizuje kurs na jačem nivou dinara, kako bi isključila njegovo dejstvo na inflaciju, a da se zatim bori protiv rasta cena, ali mislim da će biti teško odbraniti ciljanu inflaciju – kaže Milićević.

On, međutim napominje da je situacija toliko loša da će privrednici ove godine morati da izvoze uprkos manjim maržama, a da će samo oni koji bi bili na direktnom gubitku, čekati promenu situacije kako bi nastavili da prodaju robu u inostranstvu.

– Kurs je i deo predizbornih aktivnosti, a na njega utiče i to što nema tražnje za devizama na tržištu, pošto rate za otplatu prekograničnih kredita stižu na naplatu uglavnom tek polovinom i krajem godine. Ukoliko Telekom Srbije bude prodat, to bi pred kraj godine moglo da deluje na povećanje ponude deviza, što bi malo smirilo pritisak od veće tražnje koja će tada uslediti zbog otplate krosbordera – zaključuje Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari