Predlog za smanjenje "kazne za materinstvo" 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Institut za razvoj i inovacije predložio je olakšice na zarade žena nakon porođaja koje bi pojeftinile poslodavcima zapošljavanje žena koje se vraćaju sa porodiljskog odsustva.

Kako objašnjava Nenad Jevtović direktor ovog Instituta, bilo je neophodno predložiti meru koja je realna, jedinstvena i dugoročna.

„U prethodne dve godine razvijali smo meru ekonomske politike koja predstavlja predlog olakšica za zarade žena nakon porođaja. Stopa fertiliteta u Srbiji je 1,48, a 2,1 je stopa koja je potrebna da bismo ostali na istom broju stanovnika. U meri koju predlažemo, sagledani su širi ekonomski i društveni faktori. Ona treba da ispravi „kaznu za materinstvo“, i da bude jedinstvene primene, kako ne bi postojao razlog da ključni donosioci odluka tu meru ne prihvate. Takođe, cilj je bio da bude inkluzivna za žene i da ni jednu ne isključuje. Zaključili smo da ona mora biti višedimenzionalna mera politike, u smislu da utiče na demografiju, na tržište rada, ali i da poštuje rodnu ravnopravnost“, objašnjava Jevtović.

Jevtović navodi da predlog mere podrazumeva subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje budućih majki, u roku od tri godine. Ona podrazumeva da bi u prvoj godini država subvencionisala 65 odsto troškova, u drugoj 60 odsto, a u trećoj 50 odsto.

„Uz ove subvencije, u prvoj godini nakon povratka sa porodiljskog odsustva, žena bi „koštala“ poslodavca umesto 101 hiljadu, oko 81 hiljade. U drugoj oko 83.000 a u trećoj oko 86.000 dinara. Na taj način, poslodavac bi bio podstaknut da zapošljava žene nakon što se vrate sa odsustva nege deteta, što bi bilo jeftinije nego za one koji nemaju pravo na pomenutu meru“, tvrdi predstavnik Instituta za razvoj i inovacije.

Kao pozitivni efekti mere, ističe trogodišnju zaštitu žena od gubitka posla, pozitivan uticaj na žensko preduzetništvo, povećanje obima radne snage, unapređenje položaja žena na tržištu rada, kao i smanjenje jaza u platama i „kazne za materinstvo“.

„Da bi se mera sprovela, potreban je novac. Mera bi iznosila u trećoj godini između 300 i 336 miliona evra. Budžet Republike Srbije iznosi između 14 i 15 milijardi evra godišnje. Za ove potrebe potreban je pedeseti deo budžeta“, zaključuje Jevtović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari