"U početku deluje da sve može": Kroz kakvu torturu prolaze mame u poteri za subvencijama da obezbede krov nad glavom? 1Foto: Shutterstock/Arsenii Palivoda

Prošlo je tačno godinu dana od kada je država izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, omogućila svim majkama koje su rodile od 1. januara 2022. godine pravo da konkurišu za subvencije na kupovinu ili izgradnju prvog stana.

Ali kako to zapravo funkcioniše u praksi, na relaciji majka – banka- država?

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koji su dostavljeni roditeljskom portalu Bebac, prošle godine za ove namene država je izdvojila skoro milion evra tačnije 954.468 evra, piše portal Bebac.

Mame najčešće odbijane zbog prerano potpisanih predugovora

Za godinu dana odobreno je 77 od ukupno 288 zahteva, a odbijena 32 zahteva majki.

Najčešći razlozi za odbijanje zahteva prema tvrdnjama Ministarstva su to što su majke zaključile predugovore o kupovini ili izgradnji stana pre rođenja deteta ili što je na nepokretnost za koju se podnosi zahtev upisan teret.

Ostali podneti zahtevi se još razmatraju, a Ministarstvo finansija još uvek nije donelo rešenje o količini novca koja će ove godine biti izdvojena za ovu namenu.

Međutim ovo su samo „suve brojke” na papiru, praksa pokazuje da put koji majke treba da prođu kroz „šumu procedura” između banke i države nimalo nije lak i da svaka majka mora sama da ga krči za sebe.

— Prva stavka nakon odluke da konkurišemo za subvenciju bio je odlazak od jedne do druge banke i raspitivanje o proceduri dobijanja stambenog kredita. U početku deluje da sve može, međutim kada se dogovorimo za mesečnu ratu od 120 evra onda ona ne znam iz kog razloga na kraju u ponudi banke iznosi 146 evra — ispričala je za Bebac jedna majka četvoro dece iz Moravičkog okruga koja je insistirala da ostane anonimna.

Najveći problem majke imaju sa učešćem

Ova majka je podnela zahtev za subvenciju ali smatra da ukoliko bi naveli njeno ime i prezime, to može da ima uticaja na krajni ishod da li će joj subvencija biti odobrena ili ne.

Kako je ispričala za roditeljski portal Bebac jedan od najvećih problema prema njenom iskustvu je što banka ne odobrava kredit ukoliko nije uplaćeno učešće, dok s druge strane Komisija za subvencije Ministarstva rada traži potvrdu da je kredit odobren da bi vam uplatila novac.

Tako da mame u međuvremenu moraju da daju svoj novac za učešće, unaped računajući da će joj subvencija biti odobrena.

Majka sa kojom smo razgovarali želi da kupi nepokretnost u vrednosti od 35.000 evra. Od države može da računa na subvenciju od 7.000 evra, a od banke na kredit od 24.000 evra.

Dodatnih četiri hiljada evra njena porodica treba sama da obezbedi jer joj „porodiljska plata“ ne omogućava veći kredit.

Mama prikupljala dokumentaciju mesec i po dana

Međutim tu birokratske zavrzlame ne prestaju. Kada vam odobre stambeni kredit, potpisuje se ugovor o kupoprodaji čime automatski postajete vlasnik, a kao takav gubite pravo na subvenciju za prvi stan od države, jer u tom slučaju država računa da već imate stan u svom vlasništvu.

Ovaj problem se može jedino rešiti dobrom voljom banke koja može da izda potvrdu da je proces odobrenja kredita u toku.

Pre nego što je pronašla banku koja će joj izaći u susret, majka sa kojom smo razgovarali, provela je oko mesec i po dana u prikupljanju dokumentacije. To je podrazumevalo i dane kada nije mogla sama u „potragu“ jer nije imala ko da joj čuva decu.

Mama kaže da Ministarstvo nema rok za odobrenje subvencije

Međutim ovde se pojavljuje još jedan problem, samo Ministarstvo nema tačno definisan rok u kojem može da vam odgovori da li je subvencija odobrena ili ne, a banka kao i prodavac nepokretnosti najčešće nemaju vremena za čekanje.

— Na pitanje u kom roku treba da mi odgovore, dobila sam odgovor od Komisije da oni nemaju rok, a iskustva drugih mama sa kojima sam komunicirala, pokazuje da su čekali na odgovor Ministarstva u proseku dva do tri meseca — kaže ova majka za Bebac.

Takođe, ona smatra da bi bilo sve brže i lakše da postoji neko ko bi na pravi način informisao mame.

— Postoje tu dosta stvari proceduralne prirode u koje se mi majke najčešće uopšte ne razumemo. Zapravo niko nije upućen u sve do kraja. Banke se najčešće ograđuju po pitanju subvencija. Oni uvek imaju spreman odgovor, a iza tog odgovora se krije njihova neobaveštenost i neznanje, kako da postupe. Isto tako kod većini majki postoji problem porodiljske naknade koja je u većini slučajeva manja od minimalca i samim tim se ne ostvaruje pravo na kredit kod banke –ispričala je ova mama.

Banke moraju da se dovijaju kako bi pomogle mamama 

U NLB Komercijalnoj banci kažu da je proces odobravanja kredita majkama identičan bilo kojem drugom stambenom kreditu, jedina razlika u odnosu na ostale vrste stambenih kredita je u tome da je posle njegovog odobrenja neophodno podnošenje zahteva nadležnoj gradskoj opštini koja dalje upućuje zahtev Ministarstvu za rad.

Kako su rekli za portal Bebac, NLB Komercijalna banka je do sada odobrila svih deset podnetih zahteva za kredite majkama u ukupnom iznosu od preko 550.000 evra, a novac je isplaćen u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

S obzirom da je najveći problem u toku ovog procesa što je za odobravanje kredita potreban ugovor o kupovini, a on ne sme biti potpisan, jer bi u tom slučaju mame izgubile pravo na subvenciju od države. Ova banka uspela je da nađe solomonsko rešenje.

NLB Komercijalna banka je svim klijentima omogućila podnošenje zahteva za odobrenje stambenog kredita na osnovu predugovora o kuporodaji nekretnine koji ne mora biti overen. Na taj način ne postoje inicijalni troškovi overe, dok se nakon odobrenja zahteva kredit isplaćuje nakon overe.

Ugovora o kupoprodaji i uplate dodeljenih sredstava od strane Ministarstva, kažu u ovoj banci.

Ipak u ovoj banci nisu mogli da nam kažu koji je to maksimalan iznos kredita koji može da se odobri na osnovu uslova Ministarstva dobije jer euribor direktno utiče na maksimalan iznos kredita, a preporuka je da se klijenti obrate direktno savetnicima za stambene kredite kako bi dobili precizan obračun sa mesečnim anuitetima.

Subvencije za kupovinu prvog stana predstavljaju svetlu tačku i nadu mnogih porodica da izađu iz podstanarskih stanova i konačno kupe nešto svoje. Ovo je za pojedine porodice možda i jedini način da se osamostale i pruže deci sigurniju i stabilniju budućnost.

Ipak, čini se da u celokupnom procesu realizacije subvencije nedostaje deo slagalice koji bi omogućio mamama da ne skupljaju papire mesec i po dana, bankama da ne moraju da se snalaze, a invstitorima i prodavcima stanova da ne čekaju na isplatu za stan i po tri meseca.

Za sada je jedna stvar očigledna, a to je da mame, pre nego što se upuste u kupovinu prvog stana i procedure dobijanja subvencija, moraju biti naoružane strpljenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari