Ministarstvo: Subvencije za kupovinu stana po osnovu rođenja deteta ne mogu da dobiju oni koji imaju nekretnine 1Stanovi Foto: Stefana Savić, arhiva

Osnovni uslov za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći države neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se oglasilo povodom napisa u medijima da je nekoliko majki ostalo bez subvenica za stan, iako smatraju da su ispunile sve uslove za tu državnu pomoć.

Majke su navodile da su zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit morale su sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev.

Do sada su subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila 34.595 evra.

Komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države, navelo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pozvalo zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.