Mame su zakon: Ispravite uredbu, ženama uskraćena finansijska pomoć zbog propusta u propisima 1

Uprkos tome što ispunjavaju sve neophodne uslove da dobiju subvenciju države za kupovinu stana, pojedinim ženama država ne odobrava zahteve za ovu vrstu finansijske pomoći. 

Kako je preneo portal N1, žene su zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit morale sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev za dodelu sredstava. Država je to smatrala razlogom za odbijanje jer su – upravo zbog tih ugovora – u trenutku podnošenja zahteva imale nekretninu u vlasništvu, što je neispunjavanje osnovnog uslova.

O ovom istom problemu svedoče i iz NVO Mame su zakon.

Kako objašnjavaju, udruženju su se obratili Dajana i Igor Jovanović, bračni par iz Subotice, povodom problema na koji su naišli prilikom aplikacije za podršku države za kupovinu prve nekretnine.

-Problem je nastao prilikom tumačenja Uredbe koje je donela Vlada Republike Srbije, iako su se blagovremno za pomoć u tumačenju obratili lokalnoj samouprave, Ministarstvu za rad, Ministarstvu za brigu o porodici, kao i Ministarstvu finansija, a koji redom nisu imali odgovore na njihova pitanja. Naime, Uredba naglašava da bračni partneri ne mogu imati nekretnine na svom imenu, što je ovaj par svakako ispunajavao u trenutku kada su se odlučili da uđu u proceduru. Međutim, u njihovom slučaju bilo je neophodno da se obrate i banci za odobravanje kredita. Banka prilikom odobravanja kredita ipak insistira na tome da kupac sa prodavcem nekretnine sklopi ugovor o prodaji kako bi se ispunili svi uslovi o odobravanju kredita. Dakle, vlasnici nekretnine su to postali neposredno pre apliciranja za finansijsku podršku države, što se lako može utvrditi uvidom u Katastar i nisu pre započete procedure imali nikakvih prepreka da ispune sve zadate uslove koji su opisani u Uredbi – objasnili su iz udruženja Mame su zakon.

Predsednica ovog udruženja Tatjana Macura kaže da im se osim Dajane i Igora iz Subotice obratila i porodica Pavlović iz Novog Sada sa sličnim problemom.

-Ovim povodom danas šaljemo dopis Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima da u što kraćem roku usklade Uredbu sa realnom stanjem na terenu, a to pre svega znači veću fleksibilnost između kupca, banke i države. Takođe, insistiraćemo na tome da se ovim porodicama omogući da ponovo apliciraju, sada već za povrat sredstava, jer su zbog propusta onih kojima je posao da ne dovode u zabluda potencijalne korisnike ušli u finansijski veoma zahtevna odluke za koje se možda ne bi ni odlučili da nisu računali na podršku za koju ispunjavaju sve uslove, kaže Macura.

U dopisu koji je prosleđen objasnili su da je problem nastao zbog neusklađenosti tačaka 6. i 12. u članu 6 Uredbe,  a prema kojima lica koja apliciraju za subvenciju ne smeju da budu u postupku odobravanja kredita, tj. da kredit mora da im bude odobren.

-Međutim, banke kredite neće da im odobre dok se ne potpiše kupoprodajni ugovor, a država sa druge strane zahteva da se u postupku odobravanja subvencije dostavi predugovor – navedeno je u dopisu u kome se traži ispravljanje uredbe ali i ispravljanje pojedinačnih rešenja o odbijanju, a koje su majke koje su aplicirale za subvenciju dobile zbog neusklađenih odredaba u samoj Uredbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari