Predsednik SSSS: Od početka pandemije bez posla u Srbiji ostalo oko 50.000 ljudi 1Foto: FoNet/Pres služba predsednika Srbije

„U Srbiji je od početka pandemije bez posla ostalo oko 50.000 ljudi, pretežno onih koji su radili ’na crno’,  uglavnom sezonskih radnika, a iako je bilo različitih najava da će doći do velikog talasa otpuštanja, to se za sada nije desilo, izjavio je za Biznis.rs predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Pomoć koju je država dala privredi u prvom naletu odradila je veliki deo posla, smatra Orbović. Iako ona nije bila finansijski velika, uspela je da zaštiti radna mesta, pa nije bilo ogromnog broja otpuštanja radnika.

„Nažalost, to nije dovoljno i očito je da se ne može živeti od pomoći“, navodi on i dodaje da su radnici u velikom strahu šta će se ubuduće dešavati.

Kada je reč o radnicima na privremeno-povremenim poslovima, oni su najmanje obezbeđeni.

„U ovakvim i sličnim krizama prvi koji su otpuštani upravo su ti ljudi. To je ono tiho otpuštanje, koje se ne čuje i ne vidi. Jednostavno, radniku istekne ugovor, pa iako je mesecima radio dok je bilo posla i to po raznim ugovorima, zamenama i slično, sada ostaje na ulici“, napominje Orbović i dodaje da je takve radnike najteže zaštititi jer su prihvatili da rade na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari