Preduzeća u Srbiji su za 1,12 milijardi evra zaduženija sada nego pre godinu dana, a svaka treća firma ima dug koji je prosečno 14 puta veći od njenog ukupnog osnivačkog i obrtnog kapitala, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije, sprovedeno među malim, srednjim i velikim preduzećima.


„Prosečni rokovi plaćanja su dodatno produženi na 134 dana, a 712 preduzeća iz uzorka u poslednjih godinu dana smanjilo je za 2,4 odsto broj zaposlenih“, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Osim toga, više od 52 odsto anketiranih smatra da će u narednih godinu dana, zbog pada prometa roba i usluga, biti primorano da smanji broj zaposlenih, dok svega 13,4 odsto njih veruje da će biti potrebe za zapošljavanjem novih radnika. Privrednike u Srbiji trenutno najviše opterećuju visoki porezi i doprinosi na zarade, ali i obaveza uplate PDV unapred, odnosno pre nego što firme naplate svoje potraživanje, kao i veliki broj nameta i sve veće cene komunalnih usluga za privredu. Smanjenje poreza i doprinosa na zarade većina privrednika preporučuje budućoj vladi kao prioritet, dok je popravljanje privrednog ambijenta ukidanjem firmarine i raznih taksi kao prvi zadatak nove vlasti istaklo 27 odsto anketiranih.

Privrednici su naglasili i da je potrebno smanjiti na minimum broj državnih agencija, smanjiti broj zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru i višak sredstava koji bi bio stvoren tim uštedama preusmeriti u Razvojnu banku, povećati subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, promeniti Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača i prilagoditi ih realnom stanju tržišta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari