Preti nam gubitak suvereniteta u proizvodnji hrane

Publicista Milenko Srećković, predstavnik Pokreta za slobodu

Ostavite komentar


  1. Да сте објавили неку будалаштину коју изваљује Шешељ или ови рециклирани сада би било на дестине коментара, али кад озбиљне новине објаве суштинске теме за будућност земље коментара нема. Толико смо забринути за своју будућност и будућност својих потомака.

  2. Uuuuu, opasno… U slučaju trećeg svetskog ili rata protiv "lažne države" mogli bismo da ostanemo bez provijanta ako država ne nacionalizuje zemlju i fabrike! Dajte sve komesaru Mišpkoviću, on je naš!! Na vrh su mi se glave popeli ovi alterglobalistički šibicari i geo-paranoici!

  3. Evo opet multidisciplinarnog strucnjaka Milivoja Radakovica koji posteno zaradjuje svoj hleb. Ali povrsno je procitao tekst, pa nije primetio da gospodin Sreckovic ne brani Miskovica, Matijevica, Kostica, Nicovica, vec upravo samostalne poljoprivrednike.

  4. "Ali povrsno je procitao tekst…" Ne, deki45, nego sam ga razumeo, za razliku od Vas. Ovi elebaci traže da se zabrani prodaja zemljišta stranim državljanima, što znači da će na tržištu ostati samo domaći, a među tim domaćim su poludržavni tajkuni super-privilegovana sorta koja će koliko sutra da proda svoje firme nekom strancu i zemlju s njom, a vlada će da ćuti kao i do sada! (Kao što je Dinkić čutao kad je Mišković prodao svoje firme a porez platio Kipru, ili kao kad su Rusi kupili izvorišta nafte skupa s NIS-om.)
    A, ti će samostalni poljoprivrednici ovim predlogom biti dodatno ugroženi jer neće moći da prodaju svoju zemlju nikom drugom nego upravo tom Miškoviću, po onoj ceni koju on sam ponudi JER NEMA KONKURENCIJU!

  5. @Milivoje Radaković
    Naseo si na naprdnjačku mantru o Miškoviću. Ovde uopšte nije reč o Miškoviću već o stotinama hiljada naših zemljoradnika koji će posle dva veka od oslobođanja od turskog feudalizma ponovo postati nadničari bez ikakvih prava i zaštite. Suština zabrane prodaje zemlje strancima jeste da se očuva osnovni državni interes i da to znači da nijedan domaći vlasnik, pa ni tvoj Mišković, ne može iz druge ili treće ruke da proda zemlju strancima. Zemlje koje imaju svoju vladu (kao Mađarska, Poljska), a ne komesarsku upravu ka Srbija zaštitila su svoje državne interese. A što se Miškovića tiče, klasična priča "na vuka povika, a lisice meso jedu". Ova tajkunska vlast danas žrtvovala je jednog (Miškovića) da bi drugi mogli da nas oglođu do koske. Ubeđen sam da će Mišković posle celog ovog cirkusa biti u plusu jer ćemo mu odštetu platiti svi mi, a ne režim.

  6. Ne bukvalno, Jeremija, Mišković je samo primer – ima ova zamlja dovoljno Miškovića i bez Miškovića – to je nama naša borba dala.
    To što pišete nema nikakvog smisla – to je nekakav koktel nacional-romantičarske poezije i nacional-socijalističke ekonomije serviran u "brizi za malog čoveka" – to danas služe na svakom ćošku… Mali sopstvenik sasvim sigurno neće prodavati svoju zemlju ako za to nema interes; ako ga pak ima onda mu je svakako bolje da ima veći izbor kupaca i da u konkurenciji postigne bolju cenu. Onaj pak koji bi da radi kao nadničar ima bolje izglede za to kod onoga ko je zemlju platio skuplje, nego kod onoga ko ju je dobio ispod cene usled toga što nije imao konkurente – ovom prvom je važno da ta njegova investicija bude što produktivnija da bi vratio ulaganja, a ovom drugom ne. Savršeno je nebitno da li vlasnik neke parcele ima srpsko ili neko drugo državljanstvo – njegove obaveze spram Srbije su JEDNAKE. I ne čudi me da ste se setili Mađarske i od skora Poljske, jer to što Vi ovde preoričavate su upravo nacional-populističke gluposti na koje se lepe muve baz glave, koje sa zemljom i zemljoradnjom nemaju nikakve druge veze sem što su tupe k““o budak!

  7. Тешко је полемисати са неким ко чак и не прочита чланак који би као да "коментарише". Да си несрећни Миливоје прочитао бар наслов чланка који гласи "Preti nam gubitak suvereniteta u proizvodnji hrane" видео би да говори о држави и државним интересима, а не о некаквим интересима неких фиктивних појединаца. Ако је неко у стању да напише такву бесмислицу као нпр.: "Onaj pak koji bi da radi kao nadničar ima bolje izglede" – онда себе дисквалификује за сваку озбиљну расправу. Побогу човече као да су надничари то по свом слободном избору, а не зато што немају никаквог избора. Знаш ли бар неког коме је животни циљ да буде надничар и зависи од милостиње безскрупулозних?

Ostavite komentar


Ekonomija

Treća konferencija "InterConnect 2024" 17. i 18. aprila 10

Treća konferencija „InterConnect 2024“ 17. i 18. aprila

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas domaće i firme iz regiona da se prijave za treću konferenciju "InterConnect 2024", koja se 17. i 18. aprila održava u Beogradu, a na kojoj će 17 kompanija iz Nemačke, Slovenije, Švedske i Bosne i Hercegovine tražiti dobavlječe koji dolaze pre svega iz sektora metaloprerađivačke industrije, industrije gume i plastike.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.