Iako IT sektor u Srbiji ostvaruje veliki prihod i spada u red najvećih izvoznika, suočen je sa problemom konstantnog odliva stručne radne snage u inostranstvo.


Prema podacima Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji, 554 privredna društva iz IT sektora sa oko 6.000 zaposlenih su 2011. godine ostvarila nešto više od 200 miliona evra prihoda, od čega je 164 miliona evra bila dodatna vrednost.

– Važno je naglasiti da broj zaposlenih u programerskom sektoru stalno raste, stopom od gotovo 23 odsto godišnje. Godišnji prihod po zaposlenom u IT sektoru je 34.000 evra. IT sektor u Srbiji ima stalan, dinamičan rast. Pre dve godine, izvoz je iznosio 185 miliona evra. Prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz računarskih i informatičkih usluga je 2007. godine iznosio 62 miliona evra, a 2011. čak 166 miliona. Iz priloženih podataka se jasno vidi kako se izvoz koji ostvaruje srpski IT sektor stalno povećava – kažu za Danas nadležni u kompaniji Majkrosoft Srbija.

Jedan od najvećih problema sa kojima se taj sektor suočava je odlazak mladih inženjera u inostranstvo „trbuhom za kruhom“. Srbija izgubi od 50.000 do 100.000 evra godišnje po inženjeru koji se odluči da ode u inostranstvo. Naime, toliko se otprilike uloži u razvoj jednog IT stručnjaka u Srbiji. Cilj Majkrosofta je da do 2025. godine Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera na 1.000 stanovnika. U ovom trenutku, na hiljadu stanovnika dolazi samo 1,6, dok su potrebe mnogo veće.

– IT inženjeri, kako u Srbiji tako i u svetu, danas vrlo lako nalaze zaposlenje. Naša iskustva pokazuju da studenti ETF-a, Računarskog fakulteta i Matematičkog fakulteta već sa prvih godina studija dobijaju prakse u IT kompanijama. Ove prakse predstavljaju prvi korak do zaposlenja. Popularizacija IT-ja među osnovcima i srednjoškolcima bi na neki način mogla uticati na odluku o odlasku iz zemlje. Potrebno je mladim ljudima poslati poruku da studirajući tehnološke fakultete sebi i svojoj porodici obezbeđuju pristojan život i bolju budućnost. Što se tiče odlaska inženjera, smatramo da nije šteta otići i steći dodatna znanja u inostranstvu, veći je problem ukoliko se ti isti naši IT stručnjaci ne vrate i ista znanja primene u Srbiji. Majkrosoft Razvojni centar Srbije, ali i neke druge IT kompanije u Srbiji, nastale su kada su se naši ljudi vratili iz inostranstva i započeli projekte u svojoj zemlji. Jedna od važnih ideja pri nastanku našeg centra bila je da zadrži IT inženjere u Srbiji, stavljajući Srbiju na tehnološku mapu sveta – kažu u kompaniji Majkrosoft Srbija.

Da bi se povećao broj IT stručnjaka u Srbiji, potrebno je značajno povećanje upisnih kvota za tehničko-tehnološke fakultete i unapređenje nastavnog plana i programa. Više od 10 odsto novoupisanih studenata tokom 2012. godine u našoj zemlji bilo je u oblasti informacionih tehnologija, što je više od 5.500 studenata. Međutim, iako se interesovanje za IT među mladima povećava iz godine u godinu, deficit i dalje postoji. Primera radi, 2011. godine je diplomiralo 3.637 IT stručnjaka, a ponuda za posao koja postoji u toj oblasti daleko je veća.

Prema istraživanju koje je u Srbiji sproveo Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ-a, neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100 odsto, sa 150 miliona evra na čak 318 miliona. U neto vrednost spadaju i prihodi i sama vrednost kompanija. To je impresivan rast i pokazuje da IT industrija donosi profit našoj zemlji. Ono što je najvažnije jeste da će takav rast definitivno privući strane investitore u Srbiju. Na pitanje šta bi trebalo da se učini kako bi se eliminisala „siva zona“ u IT sektoru u Srbiji, u Majkrosoftu kažu da je to u ingerenciji državnih institucija.

– Naša kompanija u okviru svojih aktivnosti radi na podizanju svesti u društvu o važnosti korišćenja licenciranog softvera, ali se ni na koji način ne bavi regulativom, za koju su nadležne institucije – navode u Majkrosoftu Srbija.

Ulaganje u mlade stručnjake

Razvojni centar kompanije Majkrosoft u Srbiji postoji već više od devet godina prepoznajući i ulažući u potencijal mladih u našoj zemlji – ističu u toj kompaniji. Danas, tim Majkrosoftovog Razvojnog centra u Beogradu čini oko 150 najboljih mladih programera iz Srbije, školovanih u našoj zemlji, čiji se rezultati rada plasiraju u celom svetu kroz Majkrosoftova IT rešenja i servise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari