U ruskom gradu Krasnodar juče je otvorena Nacionalna izložba Srbije „Čuvajmo prijateljstvo, gradimo budućnost“, na kojoj učestvuje 55 srpskih preduzeća.

Izložbu je otvorio predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković koji je pozvao ruske investitore da ulažu u Srbiji. On je dodao da očekuje da učesnici izložbe uspostave uspešne poslovne kontakte sa privrednicima krasnodarskog kraja i cele Rusije. Prema rečima ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića Srbija nastoji da povrati pozicije koje je nekada imala na ruskom trižištu i da očekuje da će se to i dogoditi. „Ruske investicije na srpskom tržištu od oko 550 miliona dolara, kao i srpske investicije u Rusiji u iznosu od 350 miliona dolara, daju nam za pravo da očekujemo da će u vremenu koje je pred nama biti ostvarena još bolja privredna saradnja između Srbije i Rusije. U regionu Krasnodara je i grad Soči koji je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, pa se nadamo da će i srpska preduzeća biti uključena u realizaciju projekata vezanih za pripremu te manifestaciije, koji vrede više od 20 milijardi dolara“, naglasio je Milosavljević.

U Krasnodaru se osim Nacionalne izložbe Srbije održava i Investiciona konferencija na kojoj će Cvetković, Milosavljević i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin predstaviti mogućnosti za bolju privrednu saradnju Srbije i Rusije. Cvetković će se sastati i sa gubernatorom krasnodarskog kraja Aleksandrom Tkačovim, sa kojim će razgovarati o jačanju ekonomskih veza Srbije sa tim delom Rusije. Prema podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Rusije u 2007. godini bila je oko tri milijarde dolara, a u prvih osam meseci ove godine oko 2,8 milijardi dolara. Nacionalnu izložbu Srbije u Krasnodaru organizuje Vlada Srbije i Privredna komora Srbije, a troškovi organizacije procenjuju se na oko 15 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari