Privatni hoteli niču u banjskim kompleksima u okolini Novog Pazara 1Foto (TONP) : Centar za rehabilitaciju u Novopazarskoj Banji

U prečniku od samo desetak kilometara na novopazarskoj teritoriji, nalaze se dve lekovite banje – Novopazarska i Rajčinovićka.

Turistički stručnjaci ih, po izgledu, svrstavaju u mesta sa lekovitim mineralnim vodama i, još uvek, mnogo im treba da dobiju ime banja. Nedostaju im urbanistička uređenost, komunalna i putna infrastruktura.

Centri oba banjska naselja napadnuti su divljom izgradnjom i neovlašćenim zauzećem zemljišta, pa se rešavanje imovinsko-pravnih odnosa ubraja u velike razvojne probleme.

Za lekovitost termomineralnih voda u Novopazarskoj Banji, zna se iz antičkog doba. Koristili su ih svi putnici namernici na putu prema Carigradu i Dubrovniku, ali i osvajačke vojske, koje su boravile ili prolazile kroz ovaj kraj.

Iza Turaka ostao je hamam, u narodu sada poznat kao Stara banja i ubraja se u kulturno-istorijsko nasleđe.

Od sedamdesetih godina prošlog veka, u toj banji se nalazi Specijalna bolnica za lečenje mišićne distrofije i neuropatije. Jedinstvena zdravstvena institucija u Srbiji. Sada se tu leče i druge bolesti: reumatska i kožna oboljenja, stanja posle moždanog udara, sportske i druge povrede.

Stručnjaci tvrde da, u Novopazarskoj Banji, ima sedam mineralnih izvora, koji se u površinskom delu mešaju sa podzemnom hladnom vodom, koja izlazi iz 14 izvora. O izobilju tih voda, dokaz je i što se samo na pola metra nailazi na toplu mineralnu vodu, koju su, čak, na improvizovanim česmama, u svojim dvorištima, imali vlasnici privatnih kuća. Ta voda na svom izvorištu ima temperaturu od 52 stepena.

Zbog bogatstva toplim mineralnim vodama, početkom dvehiljaditih godina, u lokalnoj samoupravi se razmišljalo o projektu korišćenja te vode za toplifikaciju grada. Sve je ostalo samo na ideji.

Banja je od centra grada udaljena samo 2,5 kilometara, ali je poslednjih 800 metara prilaznog puta veoma problematično. I to je jedna od najvećih i najčešćih primedaba banjskih gostiju.

Uska trasa puta sa „iskrpljenim“ asfaltom, nema odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju, niti rasvetu. Nekoliko decenija prošlo je u planiranju te deonice, koja mora da ima staze za kretanje pacijenata u kolicima, koji borave u Specijalnoj bolnici, staze za pešake, rasvetu celom dužinom i kvalitetan asfalt.

Na drugom kraju grada, na putu prema Sjenici, „smeštena“ je Rajčinovića Banja. Udaljena je od grada sedam kilometara. Prilaz joj je problematičan, od magistralnog puta do centra, u dužini 600 metara.

Za razliku od Novopazarske Banje, gde se ranije dolazilo po lekarskim uputima, u Rajčinovićku Banju se dolazilo po pričanju.

Ima tri topla mineralna izvora sa različitim temperaturama i hladnu mineralnu vodu. Njene vode leče oboljenja organa za varenje, jetre, žučnih i mokraćnih puteva, bubrega, poremećaja creva i metabolizma. Može da se pije i da se u njoj kupa.

Bez obzira što su tu dolazili ljudi sa svih strana, do danas, je ostala sa skromnom ponudom. Posebno su joj nedostajali smeštajni kapaciteti, ali na udaru nemarnosti našla su se i izvorišta mineralne vode. Zbog prodiranja voda iz septičkih jama, u loše kaptirane izvore, korišćenje tih voda zabranjivale su nadležne inspekcijske službe.

Poslednjih godina, u obe banje, zaživela je privatna inicijativa. U Novopazarskoj Banji počeli su da se grade savremeni hotelski kompleksi. Sada u tri hotela, sa oko 350 ležaja, gostima se nude savremeni sadržaji, pa čak, i kupanje u bazenima sa mineralnom vodom.

Zbog odvođenja mineralne vode, u hotelske prostore, u pitanje su dovedene hidro-terapije u Specijalnoj bolnici. Bez tih terapija, uglavnom, ostaju pacijenti koji dolaze na ambulantno lečenje. U toj zdravstvenoj ustanovi, nisu „raspoloženi“ da razgovaraju na tu temu.

Ekspanzija privatne inicijative u Rajčinovića Banji je na pomolu. U Turističkoj organizaciji Novog Pazara (TONP) kažu da će, ovog leta, biti otvoren hotelski kompleks od skoro pet hiljada kvadrata. Naglašavaju, da će ta banja, konačno, dobiti sadržaje koje zaslužuje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari