Očekujemo da će godišnji promet po osnovu izdatih računa za struju biti 1,5 milijardi evra. Ukupna vrednost junskih računa iznosi 120 miliona evra. Kada je reč o avgustovskom računu, potrošači će i ovog puta dobiti samo jedan račun sa iznosom utrošene električne energije. Oni koji imaju dugovanje iz prethodnog perioda dobiće i obaveštenje o iznosu tog duga – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor preduzeća EPS snabdevanje Dejan Vasić dodavši da procenat naplate računa za jun iznosi 62 odsto.

Prema njegovim rečima, u distribucijama u Srbiji biće povećan broj šaltera za reklamacije potrošača radi preventive kako se ne bi ponovila situacija iz prethodnog perioda. On je istakao da se ne očekuju veće gužve u distribucijama zbog reklamacija, naglasivši da je takva situacija u prethodnom periodu bila zbog novog načina dostavljanja računa jer je od 1. jula za snabdevanje strujom potrošača, a time i izdavanje i naplatu računa, zaduženo preduzeće EPS snabdevanje umesto elektrodistribucija, kao i zbog odobrenog reprograma duga.

– U poslednjih mesec dana građani su se najviše žalili na velike gužve u distribucijama i zbog toga što su lično morali da dolaze radi pretplate računa. Dominantan je zahtev potrošača da im se omogući elektronski uvid u stanje računa i njegovo slanje preko mejla – rekao je Vasić.

On je naglasio da su svi avgustovski računi za struju već obrađeni i poslati građanima, a provizija za plaćanje računa ne plaća se samo u distribucijama. Prema njegovim rečima, po distribucijama je dosad postavljeno 90 post terminala za plaćanje platnim karticama, a uskoro će ih biti 120. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vasić je potvrdio da bi bilo mnogo manje problema da je prethodno rukovodstvo EPS-a ranije počelo sa pripremama za proces osnivanja preduzeća EPS snabdevanja, jer se godinama unazad zna da je reč o poslu koji je propisan odredbama Zakona o energetici.

Direktor Direkcije Elektroprivrede Srbije za distribuciju električne energije Željko Marković istakao je da je za dva meseca sklopljeno ukupno 54.329 sporazuma o reprogramu dugovanja ukupne vrednosti 2,68 milijardi dinara, da je najviše tih ugovora sa jednokratnim otpisom od 40 odsto, kao i da su najviše, odnosno 52.659 ugovora zaključila domaćinstva. On je dodao da u ovom trenutku stari dug potrošača prema EPS-u iznosi 100 milijardi dinara. Naglašeno je i to da u Srbiji samo 22.000 kupaca plaća račune za struju trajnim nalogom, 45 odsto preko šaltera pošta, 35 odsto na šalterima distribucija, a ostalo u bankama.

Ministarka energetike sutra sa građanima

Beograd – Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je juče da će ministarka Zorana Mihajlović sutra u Beogradu razgovarati sa građanima. Građani će u prostorijama Ministarstva, u Ulici kralja Milana 36, od 8.30 do 13.30, imati priliku da ministarki i njenim saradnicima postave pitanja i iznesu probleme i sugestije. Od 15. juna, to će biti osmi susret ministarke sa građanima. Beta

Efektiva traži ponovno plaćanje računa bez provizije

Beograd – Organizacija potrošača „Udruženje bankarskih klijenata-Efektiva“ zatražilo je juče da država i rukovodstvo EPS snabdevanja u što kraćem roku omoguće ponovnu uplatu računa za struju bez naplate bankarske provizije. Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, bankarski sistem u Srbiji je jedini profitirao i ostvario dodatni profit zamenom snabdevača strujom, odnosno od 1. jula, kad je novoosnovana firma EPS snabdevanje postala vlasnik licence za prodaju električne energije potrošačima u celoj zemlji. – U prethodnom periodu račune je izdavao EPS, odnosno njegove regionalne elektrodistribucije i njihovo plaćanje bez dodatnih troškova, odnosno provizije bilo je moguće u celokupnoj poštanskoj mreži Srbije i u nekim bankama, a pored toga račun se mogao platiti preko banke i trajnim nalogom bez dodatnih troškova – podseća se u saopštenju. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari