Prodaja imovine čačanske Fabrike reznog alata proglašena neuspešnom 1Foto: Katarina Pantelić

Prodaja čačanske Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju proglašena je neuspešnom, jer je najviša postignuta cena na javnom nadmetanju manja od 50 odsto procenjene vrednosti imovine tog preduzeća, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Imovina FRA prodata je 5. septembra na trećoj aukcijskoj prodaji, po početnoj ceni od 58,8 miliona dinara, konzorcijumu koga čine čačanska kompanija „Unipromet“ i beogradska kompanija „DSD-Eurolajn“.

Bila su ponuđena 22 fabrička objekta smeštena na gradskom građevinskom zemljištu, površine 30.628 kvadrata, kao i objekat na istoj lokaciji površine 3.526 kvadrata.

Кomisija za sprovođenje prodaje konstatovala je da je cena po kojoj je prodata FRA za 50 odsto niža od procenjene vrednosti, zbog čega će se stečajni upravnik obratiti Odboru poverilaca da se izjasni o ponudi.

Prethodna prodaja imovine FRA proglašena je neuspešnom, jer je izlicitirana cena od 560 miliona dinara takođe bila manja od 50 odsto procenjene vrednosti.

I na toj prodaji ponudu je dao isti konzorcijum „Unipromet“ i „DSD-Eurolajn“, ali Odbor poverilaca fabrike u stečaju nije dao saglasnost na postignutu cenu.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je Uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi u avgustu 2021. godine.

Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo u januaru 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari