"Prodaja upropašćenog EPS-a bi bila najveći promašaj za državu": Stručnjaci o potezima vlasti kad je reč o gasnom sektoru i energetici 1Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

Ocene bivše ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da pogrešni potezi koje povlači aktuelna vlast neminovno vode ka privatizaciji Elektroprivrede Srbije i da je stvaranje zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom sa mađarskim partnerom kao većinskim vlasnikom protivno interesima Srbije, naišle su na odobravanje i podršku domaće stručne javnosti.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović je u razgovoru za Danas, između ostalog, kritikovala postavljanje stranih kadrova u Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije, smatrajući to nepotrebnim, kao i aranžmane u gasnom sektoru sa Mađarskom, označivši ih kao loše po interese Srbije.

Kritikovala je aktuelnu resornu ministarku Dubravku Đedović da se ne razume u energetiku i istakla je da tim sektorom u praksi rukovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i, kako je rekla, njemu bliski energetski biznismeni.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže za Danas da su tvrdnje Zorane Mihajlović da resorno ministarstvo ne rukovodi srpskom energetikom već da sve ključne odluke donosi predsednik Vučić kao i neki neformalni centri moći u potpunosti tačne.

– Jedan od razloga zbog koga se EPS suočava sa lošim poslovanjem je taj što se u odluke koje bi trebalo da donosi Ministarastvo rudarstva i energetike mešaju faktori koji za to nisu kompetentni. Slažem se sa mišljenjem bivše ministarke Mihajlović da nakaradan način funkcionisanja tog preduzeća može na kraju dovesti i do njegove privatizacije. Smatram da privatizacija generalno gledano nije loša stvar i nešto je što je u potpunosti uobičajeno i prihvaćeno u poslovnom svetu. U konkretnom slučaju, kada govorimo o EPS-u, problem nije donošenje eventualne odluke da se to preduzeće privatizuje. Ja nisam protivnik privatizacije. Problem je pak ako odluka o privatizaciji nije strateška i bez preduslova je da obezbedi dobru cenu i unosno proslovanje nakon svojinske transformacije te do prodaje dođe jer preduzeće više nije u stanju da funkciniše. Takav slučaj može da bude sa EPS-om ako se nastavi sa pogrešnom strategijom i to je bez sumnje svakako loše i neprihvatljivo – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Zorana Mihajlović je apsolutno u pravu kada kaže da je stvaranje zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom na tržištu Srbije poguban potez za interese zemlje.

– Razvijanje tog i drugih energetskih projekata sa Mađarskom koja je postala “crna ovca” u Evropskoj uniji samo produbljuje zavisnosti od ruskih energenata umesto da se ona smanjuje i traže drugi pravci snabdevanja – navodi Kapor.

Identično mišljenje, o štetnosti stvaranja zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom u kome su Mađari većinski vlasnik, ima i stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović.

– Kada kaže da je to loš posao po interese Srbije Zorana Mihajlović je potpuno u pravu. Stvoriti preduzeće koje će trgovati gasom na našem tržištu i na taj način biti konkurencija Srbijagasu i plus će njim rukovoditi Mađari, što znači da će oni biti nadležni za donošenje svih poslovnih odluka je iracionalno i pogrešno. Ne postoji rezon zašto tako nešto treba učiniti niti se mogu nazreti bilo kakvi benefiti za Srbiju u takvom aranžmanu. Isto tako bivša ministarka Mihajlović ima ispravan stav da u Nadzornom odboru EPS-a nisu potrebni strani kadrovi jer ima dovoljan broj domaćih stručnih ljudi koji su mogli da se nađu na toj poziciji. Kada je reč o aktuelnoj resornoj ministarki Dubravki Đedović ona je na tu poziciju došla iz finansijskog sektora. Ona ima znanja i iskustva kada je reč o finansijama a upravo su predstavnici tog sektora nužni EPS-u i drugim energetskim preduzećima kako bi se unapredilo poslovanje. Da bi se obavljala funkcija ministra energetike nije potrebno formalno obrazovanje i znanje iz te oblasti. Sa druge strane ono što je potrebno je da resorni ministar formira adekvatan tim stručnjaka koje će rukovoditi energetskim preduzećima u tehničkom smislu. Ne znam da li je ministarka Đedović uspela da formira takav tim ili ne. Ono što je poznato je da je došla u sukob, nakon koga je usledila i njegova smena, sa v.d. direktorom EPS-a Miroslavom Tomaševićem. To je svakako bilo pogrešno. On je uspeo da oporavi EPS posle kolapsa nastalog u periodu dok je preduzećem rukovodio Milorad Grčić i ne da nije zaslužio da bude smenjen već je trebalo da bude deo ministarkinog tehničkog dela tima. Pored toga što je pogrešna njegova smena je i veoma čudna stvar – ističe Gavrilović.

Kada je reč o privatizaciji naš sagovornik ističe da odluke o takvim potezima donosi država.

– Razlozi za takvu odluku mogu da budu mnogobrojni. Kakvi god da su, ako prodajete neko preduzeće onda se trudite da ono ima dobre rezultate i da se postigne što bolja kupoprodajna cena. Najveći promašaj i ogromna šteta po zemlju bi bila prodaja upropašćenog EPS-a – zaključuje Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari