Prodate sve parcele u zoni Beleš 1Foto: Arhiva Slobodne zone Pirot

Vlada Srbije početkom septembra prošle godine odobrila je proširenje Slobodne zone Pirot na još 17 hektara jer na postojećoj lokaciji nema više slobodnih mesta, a prvi put se zona širi na dve opštine, Babušnicu i Dimitrovgrad.

Do prošle godine, industrijska zona u Dimitrovgradu bila je obična ledina, sada je situacija sasvim drugačija. U radnoj zoni „Beleš“ u Dimitrovgradu počela je da radi fabrika za reciklažu guma „Eco Rubber“, u režimu Slobodne zone Pirot.

– Proglašenjem vanrednog stanja na teritoriji Republike zbog epidemije izazvane virusom kovid 19 zaustavili smo rad, prvenstveno vodeći računa o zdravlju naših zaposlenih, kao i o poštovanju mera Vlade Srbije. Svi zaposleni su upućeni na godišnje odmore i neće biti smanjivanja broja zaposlenih. Nastavak proizvodnje će uslediti normalizacijom stanja i jenjavanja epidemije – kaže direktor ove fabrike Branimir Tončić.

Prema njegovim rečima, opredeljujući faktor za dolazak na ovu lokaciju je kompletno infrastrukturno opremljeno zemljište, neposredna blizina Koridora 10, što je izuzetno bitno za poslovanje, kao i izuzetna podrška i saradnja lokalne samouprave: – Dodatna povoljnost je ulazak u režim poslovanja Slobodne zone Pirot koja je proširena na lokaciju naše fabrike i još dva privredna subjekta na teritoriji Dimitrovgrada.

Poslovanje u režimu slobodne zone donosi mnogo benefita, naročito izvozno orijentisanim preduzećima kao što je naša fabrika.

Prema rečima predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova, sve parcele zone „Beleš“ su prodate i to je jedan od ekonomskih efekata izgradnje Koridora 10 i petlje Dimitrovgrad Zapad.

– Ovde 35 godina nije nikla nikakva fabrika i nikakve proizvodnje nije bilo, tako da je to itekako značajno što je u našem gradu počeo da radi ovaj pogon kompanje „Eco Rubber“. Za početak će u ovoj firmi biti zaposleno 20 radnika. S obzirom da imamo zainteresovanost investitora, ja očekujem da se zaposli sva slobodna radna snaga sa ovog područja kad se posle ukidanja vanrednog stanja stvore uslovi – kaže za Danas Dimitrov.

Kako objašnjava, posle ukidanja vanrednog stanja biće usvojen plan detaljne regulacije proširenja radne zone Beleš na još 12 hektara jer više nema slobodnih parcela, a postoji interesovanje investitora.

Slobodna zona Pirot je, radi ubrzanja razvoja nedovoljno razvijenih opština na jugu Srbije, tokom 2019. godine proširila režim na nove lokacije na području Grada Pirota, kao i opština Dimitrovgrad i Babušnica. Prema rečima izvršnog direktora Slobodne zone Pirot Dragana Kostića, namera je bila da se područje zone proširi i na nerazvijena područja susednih opština i time otvore nova radna mesta.

– Ovakvim proširenjem neke od postojećih firmi dobile su mogućnost olakšanog i ubrzanog poslovanja u režimu Slobodne zone Pirota kao, na primer, pogon „Tigar Tyres“ u Pirotu, Kompanija D-Company i Lisca u Babušnici, kao i „Eco Rubber“ u Dimitrovgradu. Na područje proširenja zone dodate su i greenfield parcele u vlasništvu pojedinih zainteresovanih investitora, kao i opštine Dimitrovgrad, što je izuzetno ekonomski opravdano, jer nudi bolje uslove za rad i ostvarivanje poslovnih planova na lokaciji u Dimitrovgradu – kaže Kostić za Danas.

Kako objašnjava, posebno su analizirane mogućnosti za razvoj novih proizvodnih programa, pa je na području opštine Dimitrovgrad analiziran veći broj investicionih i biznis planova domaćih i stranih investitora koji su se obraćali opštini pismom o namerama u prethodnom periodu: – Sa većinom su obavljeni intervjui i pribavljene njihove saglasnosti i izjave o radu u režimu slobodne zone. Realizacijom ovih najavljenih investicionih programa očekuje se na području Dimitovgrada novo zapošljavanje i izgradnja novih proizvodnih pogona.

Od šest proizvodnih pogona koji su lane obili saglasnost Vlade Republike Srbije dva su već operativno rade u režimu zone dok se od ostalih očekuje da ispune uslove koji su propisani za mere carinskog nadzora i ispunjenje ostalih uslova koje propisuju Zakon o slobodnim zonama i pravilnici: – Po ispunjenju ovih osnovnih uslova, ponovo će se formirati komisija Uprave za slobodne zone koja će verifikovati i dati predlog Vladi Republike Srbije da se na lokacijama koje su odobrene za određivanje područja proširenja slobodne zone Pirot i počne operativno da se radi.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić kaže da proširenje Slobodne zone Pirot na teritoriji opština Dimitrovgrad i Babušnica donosi izuzetan benefit Okrugu.

– Radne zone u ovim opštinama su po Zakonu o slobodnim zonama prevedene u slobodne zone i na taj način je data mogućnost domaćim i stranim investitorima da ulažu kapital kao greenfield i brownfield investicije. Lokalne samouprave u startu daju maksimalne olakšice u vidu oslobađajućih taksi, a kasnije poslovanje u zonama znači i oslobađanje od PDV-a, što je veoma popularno kod potencijalnih investitora. Koridor 10 povezuje tri lokalne samouprave od četiri koje čine okrug, u punom profilu do administrativne granice sa Republikom Bugarskom, što je sa proširenjem Slobodne zone veliki adut podizanje privrednog potencijala Okruga u eri industrijalizacije – kaže načelnica.

Dragana Tončić naglašava da se, u narednom periodu, po okončanju vanrednog stanja i smirivanja pandemije, očekuje pun kapacitet poslovanja u svim delovima okruga gde postoji Slobodna zona.

Kostoć: Razvoj logistike

– Osim razvoja proizvodnih aktivnosti, poslovnim planovima Slobodne zone Pirot predviđen je razvoj logistike i planirano investiranje u intermodalni logistički centar. Lokacija Dimitrovgrada i blizina graničnog prelaza Gradina daju dodatne mogućnosti za dalji razvoj i rad na ovom polju – kaže izvršni direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić.

Tekst je deo projekta „Šta Dimitrovgradu donosi stravanje Okružne slobodne zone?“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari