Proglašena najbolja vina Srbije u 2016. 1

Najuticajniji ovdašnji vinski portal Vino.rs proglasio je najbolja vina i vinarije Srbije za 2016. godinu. Između velikog broja sve kvalitetnijih srpskih vina i sve većeg broja vinarija, izabrani su pobednici u čak 18 kategorija.

Za najbolje crveno vino proglašeno je Cabernet Sauvignon Reserva 2012 „Podrum Radovanović”, vino koje je posle dve godine odležavanja u bariku i još godinu dana u boci objedinilo najbolje sortne karakteristike, raskoš, snagu i prefinjenost kabernea. Ovo je druga godina zaredom kako kaberne ove poznate šumadijske vinarije iz sela Krnjevo osvaja ovo laskavo priznanje.

I najbolje belo vino za 2016. godinu Trijumf Gold 2015 dolazi iz Šumadije, iz vinarije „Aleksandrović”. U pitanju je jedno od najpoznatijih srpskih vina, kupaža sorti sovinjon blan, pino blan i rajnski rizling, koje iza sebe ima i pregršt značajnih međunarodnih priznanja. Ujedno, vinarija „Aleksandrović“ proglašena je i za vinariju godine!

Nagrada za najbolji roze otišla je u „Vinariju Zvonko Bogdan” za popularni Rose sec 2015, kao najbolje penušavo vino izdvojen je šardone Babaroga penušava, mlade vinarije „Bjelica” iz Novog Sada, dok je najbolje slatko vino Crna tamjanika 2015 negotinske vinarije „Matalj”.

Dodeljena su priznanja i za vina od autohtonih i novostvorenih srpskih sorti. Među crvenim vinima pobedio je prokupac Experiment male vinarije „Čokot” iz sela Starci pored Aleksandrovca, za koje u obrazloženju stoji da je „vino puno srca i karaktera, poput onih rujnih vina iz narodnih pesama”. Kao najbolje belo vino od domaće sorte izdvojena je Morava 2015, šumadijske vinarije „Despotika“.

Konačno, u kategoriji Best Buy apostrofirano je crveno vino Alma Mons 2011 vinarije „Belo Brdo” iz Čerevića podno Fruške gore.

Sve u svemu, zaključak je da su srpska vina postala ozbiljan konkurent najboljim vinima u regionu, te da je ovo grana od koje Srbija u narednim godinama treba da očekuje najveći uspon – kako u kvalitetu, tako i u obimu proizvodnje. A to je verovatno i najbolja vest za sve veći broj domaćih ljubitelja vina.

Wine Jam

Pored vina, sve je veća popularnost i vinskih manifestacija, a jedna od njih pod nazivom Wine Jam postigla je prošle godine posebnu popularnost među mlađim ljubiteljima vina u gradskim sredinama. Upravo je to bio razlog da se i proglasi za najbolju vinsku manifestaciju Srbije.

Najprijatnije iznenađenje

Vino koje je gotovo preko noći postalo hit, Bela Freska 2015 netipična je kupaža sivog pinoa i šardonea koja je najavila izlazak na veliku vinsku scenu sasvim mlade vinarije „Đorđe” iz Banata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari