Proglašenje elementarne nepogode zbog suše na dugom štapu za subotičke poljoprivrednike 1Foto: J. Patarčič/Danas (Arhiva)

Borbu za proglašavanje elementarne nepogode zbog suše i umanjenje naknade za odvodnjavanje subotički poljoprivrednici nastavili su u Pokrajinskoj vladi, gde im je rečeno da treba da se oformi lokalna Komisija za procenu štete zbog suše, a da će Pokrajinska vlada uputiti dopis Gradu Subotici kako bi se pokrenuo postupak.

Četvoročlanu delegaciju koju su činila po dva poljoprivrednika iz Subotice i Čantavira u ponedeljak je primio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sa saradnicima, a sastanku su prisustvovali i predstavnici JVP “Vode Vojvodine” i Sekretarijata za poljoprivredu.

Prema rečima Miroslava Matkovića, predstavnika grupe subotičkih poljoprivrednika iz Male Bosne, na sastanku su naišli na lep prijem, a bilo je reči o tome kako funkcioniše sistem finansiranja JVP “Vode Vojvodine” i da bi neredovno finansiranje izazvalo posledice u budućnosti, zbog čega rešenje problema treba tražiti na relaciji poljoprivrednika, Grada, Pokrajine i Vlade.

“Što se tiče ‘Vode Vojvodine’, oni su nam ponudili reprogram, gde mi nismo pristali na to, nego smo tražili umanjenje i otpis za ovu godinu. Nama je problem jesenja žetva koja će početi za dve – tri nedelje, što se tiče uljane repice, a i pšenice uskoro. Obećali su nam razne vidove olakšica i pomoći, ali tek u sledećoj godini, a sve to ne može ništa dok se ne proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše”, objašnjava Matković.

Proglašenje elementarne nepogode zbog suše na dugom štapu za subotičke poljoprivrednike 2
Miroslav Matković, foto: J. Patarčić/Danas

Da bi se do toga došlo, naš sagovornik kaže da su ih u Pokrajinskoj vladi uputili da je potrebno da se oformi lokalna Komisija za procenu štete zbog suše.

“Dakle, to je redosled. Prvo mora da se oformi lokalna Komisija i oni su nam rekli da će Pokrajinska vlada poslati dopis opštini Subotica da se pokrene postupak proglašavanja elementarne nepogode zbog suše”, kaže Matković.

On dodaje da je to već konkretan korak, ali šta će on za poljoprivrednike značiti još je daleko da bi se moglo reći.

“Kad se formira Komisija, potrebna nam je potvrda lokalne samouprave da je bila suša i kad se to odradi, treba da pošalju Pokrajinskoj vladi, Ministarstvu finansija i, koliko sam shvatio, Vladi Srbije na glasanje i onda Vlada predlaže kako će dalje. Znači od Subotice sve kreće prvo, a onda ćemo tek da vidimo šta može i šta ne može i koje će biti olakšice i kakve će biti, ali prvi korak nam je Komisija”, ističe Matković.

Zbog toga će se subotički poljoprivrednici ponovo sastati sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem u četvrtak, kako bi predočili šta im je rečeno na sastanku u Pokrajinskoj vladi.

“Naši su utisci da smo mi opet na početku, tamo gde smo i bili pre dve nedelje. Mi smo ponovo došli do gradonačelnika i opet isto pričamo što smo pre dve nedelje, da opet kreće od opštine. Proveli smo dve nedelje i opet smo na početku, a u međuvremenu smo bili kod premijerke i predsednika Pokrajinske vlade, koji su nam rekli da od opštine prvo mora da krene, da je tamo temelj, kostur”, poručuje Matković.

Više vesti iz ovog grada čitajte u posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari