Subotički poljoprivrednici se povlače iz centra grada, ali ne odustaju od svojih zahteva 1Foto: J. Patarčić/Danas

Nakon sastanka u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, subotički poljoprivrednici upućeni su da se bore za svoje zahteve u Pokrajinsku vladu, gde će ih u ponedeljak primiti Igor Mirović.

“Dogovorili smo se za ubuduće da ćemo i dalje da se dogovaramo i prvi korak koji smo uradili je da u ponedeljak Miroslav Matković ide na sastanak predsednika Pokrajinske vlade po pitanju odvodnjavanja i ujedno suše”, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić po završetku sastanka sa petočlanom delegacijom subotičkih poljoprivrednika.

Prema rečima Miroslava Matkovića, predstavnika grupe subotičkih poljoprivrednika iz Male Bosne, ove dve teme najviše muče paore i seljake na severu Srbije, zbog čega će insistirati da se na neki način reše.

“To su dva naša najveća problema i to što se izdešavalo po Srbiji, mi smo nezadovoljni što se to desilo, i mi nismo završili sa time. Mi imamo problem na lokalnom nivou i tome što se desilo u Subotici, tj. suša. Sve je počelo od suše i da nije bilo suše, svega ovoga ne bi ni bilo”, objasnio je Matković.

Subotički poljoprivrednici se povlače iz centra grada, ali ne odustaju od svojih zahteva 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Na sastanku je bilo reči i o tome koje su zakonske osnove za proglašenje elementarne nepogode zbog suše, gde je lokalna samouprava, kako je ponovio Bakić, limitirana, ali da je spremna i voljna da uradi sve što je u njenom domenu.

Kao primer je naveo da je Poljoprivredna stručna služba grada Subotice već poslala svoj izveštaj Pokrajini.

“Da bi se proglasila vanredna situacija, odnosno elementarna nepogoda, Vlada Srbije inicira izveštaj od Republičkog hidrometerološkog zavoda i na osnovu tog izveštaja ona proglašava vanrednu situaciju da li na teritoriji cele države ili u pojedinim delovima. Lokalna samouprava posle tog proglašenja, proglašava sušu i pristupa formiranju Komisije koju čine predstavnici Poljoprivredne stručne službe, predstavnici Sekretarijata u čijoj je nadležnosti i predstavnici određene pozicije. Procena se radi kada se skinu usevi. Dakle, onda se izlazi na teren i na osnovu skinutih useva se radi procena kolika je šteta. To je red poteza gde su Gradu vezane ruke, ali sam rekao na kraju razgovora da će Grad gledati neki model kao što smo uradili kod ugostitelja, da vidimo šta možemo da uradimo i kod poljoprivrednika”, zaključio je Bakić.

Obe strane dijaloga složile su se da se sa današnjim danom ne završava komunikacija, već da se tek uspostavlja i to direktna između poljoprivednika i gradonačelnika.

Subotički poljoprivrednici se povlače iz centra grada, ali ne odustaju od svojih zahteva 3
Foto: J. Patarčić/Danas

U međuvremenu, subotički poljoprivrednici su doneli odluku da povuku traktore i mehanizaciju iz Štrosmajerove ulice u centru grada, gde se nalaze devet dana.

“Povlačimo se odavde nezadovoljni celom ovom situacijom i na opštinskom nivou i na republičkom nivou, ali moramo da odemo do naših njiva, naših salaša i naše stoke. Moramo nastaviti da radimo naš posao. Kad to obavimo, mi ćemo se sledeće nedelje sa gradonačelnikom ponovo sastati. Okvirno bi trebalo da bude u sredu, još nismo tačno utvrdili vreme, i da vidimo šta nam je dalje raditi”, naglasio je Matković.

On je dodao da subotički poljoprivrednici neće odustati od svojih zahteva i da nastavljaju sa pregovorima.

“Mi ne tražimo da oni nama daju novac, tražimo samo da nam se ukine namet. Da ne moramo još, pored ove suše, da plaćamo državi ili opštini za odvodnjavanje. Za nas je problem i nova setva, jer nemamo iz čega da započnemo novu setvu, a ostaje nam namet odvodnjavanja, porezi i sve druge stvari koje kače. Samo tražimo olakšice, ne tražimo novac od države”, poručio je Matković.

Matković se još jednom izvinio građanima Subotice za blokade i usporavanje saobraćaja u centru grada protestnim vožnjama, naglasivši da to nije bila nikakva provokacija, već da ih je na to muka naterala.

Naglasio je da su ovo radili ne samo za poljoprivrednike, nego za sve građane Subotice koji su na bilo koji način pogođeni sušom i plaćaju odvodnjavanje.

Šteta na pojedinim usevima i do 100 odsto

Što se tiče smanjenja prinosa, Matković navodi da je za suncokret oko 60 odsto, a za kukuruz na pojedinim usevima od 80 do 100 odsto.

“Biće sigurno nekih njiva gde neće biti ništa kukuruza. To su mi već javili ljudi, stočari koji rade silažu, da nemaju zrno kukuruza. Da na osam jutara nije imao dve kile kukuruza u zrnu”, kazao je Miroslav Matković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari