Dve hidroelektrane koje kompanija REV planira da gradi na Limu, predstavljaju projekat podjednako dobar kako za lokalnu zajednicu tako i za Srbiju. One ne ugrožavaju životnu sredinu i zbog toga ima našu podršku – kaže za Danas Ljubiša Vuković, jedan od članova Koordinacionog odbora za komunikaciju i podršku izgradnje hidroelektrana na Limu iz Brodareva.


On ističe da je reč o kapitalnoj investiciji za opštinu Prijepolje i projektu koji je u svakom pogledu usklađen sa planskim dokumentima Srbije.

– Projekat će unaprediti ekonomiju oblasti, a što je najvažnije, neće imati negativne uticaje na ekološke i socijalne uslove života. Naprotiv, izgradnja dve hidroelektrane obezbedila bi niz benefita lokalnoj zajednici. Na slivnom prostoru Lima već postoje četiri hidroelektrane, tako da dve novoizgrađene ne bi stvorile bilo kakve ekološke probleme. Električna energija je neophodna, i bolje je da se dobija iz obnovljivih izvora kakve su i hidroelektrane umesto da se grade termoelektrane koje su veliki zagađivači, ili nuklearke za koje se zna kakve rizike nose. Izgradnja novih hidroelektrana zaustavila bi migraciona kretanja iz Prijepolja, manje ljudi bi „trbuhom za kruhom“ odlazilo iz ovog kraja, a to je za nas važno jer od 80 naselja čak njih 78 beleži negativan priraštaj – ističe Vuković i dodaje da je najveći benefit to što će hidroelektrana zaposliti radnike na održavanju, dok će na izgradnji biti angažovano oko 1.200 radnika od kojih će većina biti iz lokalne sredine.

On podseća da će od te investicije biti koristi i za opštinski budžet, jer se investitor, koji je i do sada donirao značajna sredstva, obavezao da će i dalje ulagati u komunalne i infrastrukturne sisteme u ovom kraju.

– Razviće se i uslužne delatnosti, a obogatiće se turistička i rekreativno-sportska ponuda koju naš kraj nudi. Dakle, mi okupljeni u koordinacionom odboru ne vidimo nijedan razlog da hidroelektrane ne budu izgrađene, pa smo se zbog toga i okupili u tom telu da projektu bitnom i za državu i za lokalnu zajednicu damo podršku – naglašava Vuković.

Podsetimo, investitor u ovom projektu je Renewable Energy Ventures (REV d.o.o), firma koju je u Srbiji osnovala kanadska kompanija Reservoir Capital Corp, fokusirana na razvoj obnovljivih izvora energije.

Uskoro javna rasprava

REV trenutno poseduje dve energetske dozvole koje je izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, za izgradnju hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2, i koje daju kompaniji ekskluzivna prava za izgradnju proizvodnih objekata ukupne snage 59.1 megavat sa proizvodnjom od 232 GWh električne energije godišnje iz obnovljivih izvora na reci Lim u jugozapadnoj Srbiji. Potrebne studije izvodljivosti i idejni projekat tih elektrana izradio je Energoprojekt-Hidroinženjering, dok internu reviziju vrše stručnjaci Coyne et Bellier, francuske kompanije u sastavu Tractebel Engineering – GDF Suez grupe. Takođe, kompletirana je Studija o proceni uticaja izgradnje hidroenergetskih objekata Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na životnu sredinu, i očekuje se da će ona uskoro biti na javnoj raspravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari