Iako se državni vrh Srbije istinski trudi da u Rusiji pronađe kupca za Železaru Smederevo, u ovom trenutku konkretna ponuda ne postoji i to je osnovni razlog zbog koga Vlada ne izlazi u javnost sa imenom kompanije koja je navodno zainteresovana za kupovinu, kaže za Danas dobro obavešteni izvor koji je zahtevao da ostane anoniman.


– Sasvim je izvesno da je državni vrh Srbije od Moskve zatražio pomoć kada je reč o sudbini Železare Smederevo i odgovor Rusa je najverovatnije bio „videćemo šta može da se uradi po tom pitanju“. Onda su predstavnici vlasti u Srbiji požurili da sa tom informacijom izađu u javnost, jer im donosi političke poene, ali s obzirom da konkretne ponude nema, nisu ni mogli da saopšte ime te kompanije. Primera radi, nadležni u Vladi ne kriju da se ukrajinski Donjeck stil interesuje za kupovinu Železare. Da je neka ruska kompanija zaista „zagrizla“ da kupi smederevsku železaru, Vlada bi već izašla u javnost sa takvom informacijom jer bi joj to u potpunosti išlo u korist. Verujem da Moskva zarad političkih interesa može da istraži mogućnost da neka državna kompanija ili neka kompanija čiji privatni vlasnik ima dobre odnose sa Kremljom kupi Železaru, ali u uslovima ekonomske krize nikom, pa ni Rusima, ne odgovara da bacaju pare uzalud. Dakle priča o ruskom kupcu je, bar u ovom trenutku, više projekcija želja srpske vlasti nego što je utemeljena u realnosti – tvrdi naš sagovornik. On dodaje da je kupovina čeličane izuzetno obiman posao i da zahteva dugačak pripremni period i da bi se transakcija ostvarila, prethodno je potrebno da ekspertski timovi kupca provedu određeno vreme u postrojenjima fabrike da bi se upoznali sa tehničkim i svim ostalim detaljima. Ono što dodatno može da demotiviše kupca, tvrdi naš izvor, mogu da budu najave da će privatizacija Sartida biti preispitana kao sporna, pa bi u slučaju da do toga i dođe, kupac mogao da bude suočen da izgubi ono što je kupio.

Prema njegovom mišljenju Rusi nikako ne mogu da budu zainteresovani za kupovinu kompletne Železare Smederevo jer im je isplativije da čelik proizvode u svojoj zemlji gde sve imaju na jednom mestu što im omogućava jeftiniju proizvodnju.

– Međutim, bilo bi izuzetno dobro kada bi država shvatila da je jedino rešenje da Železaru Smederevo razdvoji na dva dela. Na takozvani finalni deo proizvodnje, koji sačinjavaju valjaonice i beli limovi i na primarni deo, odnosno čeličanu. Potencijalni ruski ili kupac iz neke druge zemlje bi, u tom slučaju, bio zainteresovan za kupovinu valjaonica i belih limova. Sa druge strane država bi postala vlasnik čeličane i od novca dobijenog od privatizacije drugog dela obezbeđivala bi sigurnost radnih mesta i kontinuitet proizvodnje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon odlaska Ju es stila iz Smedereva država, koja je postala vlasnik fabrike, raspisala je tender koji nije uspeo a nakon toga su vladini zvaničnici izašli u javnost sa informacijom da se ruska kompanija koja zapošljava 70.000 ljudi interesuje za kupovinu Železare Smederevo ali nisu hteli da obelodane o kojoj je kompaniji reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari