Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će najveće povećanje plata dobiti prosvetari u osnovnim i srednjim školama – četiri odsto. Zaposleni u zdravstvu i socijalnim ustanovama će dobiti tri odsto, vojska i policija po dva procenta, a na toliko mogu da računaju i univerzitetski profesori.

Primanja će biti povećana i svim penzionerima, uključujući i one kojima penzije nisu smanjivane, i to za 1,25 odsto. To je dogovor koji je postignut sa Međunarodnim monetarnim fondom, a primenjivaće se od januara 2016. godine.

Kako je naglasio Vučić, najviše problema u pregovorima bilo je oko univerzitetskih profesora, pošto u MMF-u smatraju da oni i ovako imaju prevelika primanja, a isti stav u Fondu su imali i oko policajaca. MMF je smatrao i da vojska ima odgovarajuće zarade.

Premijer je podsetio da oko 60 odsto penzionera nije imalo nikakva smanjenja, a da će sada imati povišicu i kao primer naveo da će onaj ko prima penziju od 20.000 dinara sa povišicom dobijati 20.250 dinara. „Dodatak“ na penziju od 40.000 dinara je 500 dinara, a na penziju od 80.000 dinara – 1.000 dinara.

Pošto u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, čak i ovo malo povećanje od 1,25 odsto opterećuje budžet više nego sva povećanja plata koja će biti uvedena, dodao je premijer. Zbog toga je, kako je rekao, MMF tražio da penzioneri dobiju manji „skok“ primanja od ovog, ali je na kraju postignut dogovor da cifra ipak bude 1,25 odsto. Prema podacima PIO fonda, prosečna penzija u Srbiji u avgustu je iznosila 23.162 dinara, što znači da će država mesečno samo za ovih 1,25 odsto izdvajati 502 miliona dinara više, što je na godišnjem nivou oko 50 miliona evra.

Kako je rekao Vučić, jedini ustupak koji je Srbija morala da načini da bi MMF pristao na ove povišice je bio da se akciza na gorivo poveća sa 137 na 139 dinara. Premijer je dodao i da će novac koji će biti dobijen povećanjem akcize biti manji od iznosa koji će država izdvojiti za sufinansiranje javnih servisa u 2016. godini kako pretplata za javni servis, koja će se plaćati od januara, ne bi bila viša od 150 dinara. Za ove namene država će izdvojiti četiri milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari