Protest malih akcionara u Luci Beograd 1Foto: N1

Nezadovoljni mali akcionari Luke Beograd najavili su protest u utorak 12. septembra od 16 časova ispred uprave preduzeća u ulici Žorža Klemansoa 37 na Dorćolu.

Cilj skupa je iskazivanje protesta zbog kako se navodi u prijavi “skandaloznog prinudnog otkupa akcija po ceni od 0,5 evra po akciji”.

Osim toga, okupljeni će ukazati na činjenicu da je „vlasnik Luke Beograd znao da će mu država pokloniti zemljište oko Luke te da je sa namerom oštetio akcionare, kako im ne bi isplatio punu cenu od 250 evra po akciji“, navodi se u prijavi skupa.

Mali akcionari se nadaju da će imati priliku da razgovaraju sa direktorom Luke Milanom Bekom i pronađu kompromis kada je u pitanju prinudni otkup, piše N1.

Čelnici Luke Beograd su kako navode mali akcionari, odluku o prinudnom otkupu akcija doneli proletos, u trenutku kada je na sajtu Vlade Srbije već stajao predlog Zakona o planiranju i izgradnji i po više kritetijuma je bilo izvesno da će se usvojiti. U tom trenutku cena akcije na berzi je iznosila 800 dinara.

Usvajanjem ovog Zakona Luka Beograd dolazi u situaciju da bez naknade izvrši konverziju zemljišta i iskoristi ga za neke druge namene. U pitanju je 220 hekatara zemlje u centru Beograda koje je okvirno procenjeno na dve milijarde evra.

Mali akcionairi, njih 150 pokrenuli su parnicu za nadoknadu štete, a krajem juna sutkinja Privrednog suda je donela presudu u kojoj je odbila navode malih akcionara, nedozvoljavajući, kako je navela advokatica akcionara da se raspravlja o dokazima i zaključila “da nije dokazano da je većinski vlasnik imao nameru da ih ošteti”. Na ovu presudu uložena je žalba.

Vanparnični postupak

Malih akcionara bilo je 850 i posedovali su 6,3 odsto akcija. Prema Zakonu o privrednim društvima, akcionar koji stekne vlasništvo nad najmanje 90 odsto akcija ima pravo da otkupi ostale akcije. Ovaj procenat u vreme kada su mali akcionari Luke Beograd, njih 880 kupili svoje akcije je iznosio 95 odsto. Smanjivanjem za pet odsto mali akcionari našli su se u drugačijoj situaciji nego što je to bio slučaj ranije.

Cenu akcija određuje opunomoćeni revizor i procenitelj. U slučaju da slučaj završi na sudu, određuje se novi veštak po odluci suda. Akcionar društva čije su akcije predmet prinudnog otkupa, koji smatra da cena utvrđena u odluci o prinudnom otkupu nije u skladu sa zakonom, može da traži utvrđivanje pravične cene podnošenjem predloga sudu u roku od 30 dana od dana registracije odluke o prinudnom otkupu, u vanparničnom postupku“.

Od privatizacije do prenamene – 18 godina

Privatizacija Luke Beograd se desila 2005. godine, kada je malim akcionarima pripalo oko 59 odsto akcija. Nakon što je većina prihvatila ponudu firme Milana Beka, po kojoj je cena jedna akcija plaćana po 800 din što je tada iznosilo oko devet evra, broj akcija u posedu malih akcionara je spao na ukupno 6,3 odsto.

Tokom 2008. godine mali akcionari su prihvatili ponudu za dokapitalizaciju Luke i kupili novi paket akcija, koje su plaćane po 500 dinara odnosno oko šest evra. Ove akcije prodavane su narednih godina i po ceni od koja je išla do 80 evra po akciji.

Luka Beograd je od 30. decembra 2021. godine u većinskom vlasništvu kompanije Metiko investment (Metico). Prema podacima iz Agencije za privredne registre, pravi vlasnik kompanije Metiko je Oradea Monoprosopi Ike iz Grčke. Ova kompanija se bavi prometom nekretnina. Metiko je do akcija Luke stigla zahvaljujući prenosu akcija po osnovu sudskog poravnjanja.

Podsetimo, Luku Beograd je kupila kompanija Vorldfin (Worldfin) u vlasništvu Milana Beka. Za taj posao, novac je pozjamljen od Hipo alpe adrija banke. Dolaskom finansijske krize 2008. godine Vorldfin više nije bio u stanju da servisira obaveze prema banci. Ujedno i sama banka je napustila srpsko tržište.

Kompanija Metiko je otkupila potraživanje Hipo banke. Kako u Luci Beograd nezvanično rečeno za portal N1 radilo se o sumi od 80 miliona evra sa kamatama. Vorldfin je prema dostupnim podacima kupio Luku i pratećih 220 hektara za 40 miliona evra.

Iako je vlasnik promenjen u Luci su ostali na radnim mestima svi direktori uključijući i nekadašnjeg vlasnika Milana Beka.

Iz Luke Beograd nisu odgovorili na pitanja N1.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari