Radnici preduzeća „Valjevo put“ protestovali su ispred zgrade Osnovnog suda u Valjevu, gde su građevinskim mašinama blokirali deo Karađorđeve ulice, koja je bila zatvorena za saobraćaj. Oni su tražili da ih primi v.d. predsednica Osnovnog suda Ljiljana Karać, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog sudskog rešenja koje nalaže prodaju tri nove mašine, kako bi se namirili dugovi petorici radnika koji su tužili tu firmu u restrukturiranju.


Radnici zahtevaju da se, ako mora, firma proda u celini, a zameraju i sudskom procenitelju, koji je, kako tvrde, nove mašine procenio kao da su za otpad. „Valjevo put“ je 2007. na tenderu za 1,75 miliona evra kupila mađarska kompanija „Betonut zrt“ iz Budimpešte, uz obavezu da u posao investira najmanje 2,37 miliona evra. Privatizacija je poništena u maju 2012. godine zbog toga što većinski vlasnik nije ispunio odredbe kupoprodajnog ugovora. Tada su radnici štrajkovali više od sto dana zbog neisplaćenih zarada i loših uslova rada.

U avgustu 2012. lokalna samouprava je zaposlenima isplatila oko 1,5 miliona dinara jednokratne pomoći, jer više od godinu dana nisu primili plate. Isplaćeno je 12.000 dinara svakom od 130 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari