Dva meseca od početka protesta u Zukoti parku u Njujorku i nakon velikog Dana akcije, pripadnici pokreta „Okupirajmo Volstrit“ su pred teškim izazovom, budući da je nastupila zima, te su u potrazi za krovom nad glavom gde bi mogli da smeste svoje stvari i sklone se od hladnoće. Izvestan broj njujorških crkava izašao im je u susret i ponudio utočište.

Za Dan zahvalnosti, jedan od četiri najveća praznika u SAD, koji se svake godine obeležava četvrtog četvrtka u novembru, u Zukoti parku je bio znatno manji broj učesnika protesta „Okupirajmo Volstrit“, koje neki ocenjuju kao najupornije.

Ipak, demonstranti su svoju punu snagu pokazali nedelju danu ranije kada su kao odgovor na policijske napore organizovali Dan akcije. Tom prilikom je više hiljada njih krenulo u marš na Njujoršku berzu, blokiralo ulice i pešačke zone, a potom se sukobilo s policijom. Kako su izvestili strani mediji, Berza toga dana nije bila zatvorena, ali su službenici zbog blokada policije, koja je nastojala da spreči učesnike protesta da dođu do banaka, kasnili na posao. Osim u Njujorku, u okviru Dana akcije demonstracije su održane i u drugim gradovima SAD. U Los Anđelesu učesnici protesta upali su u Banku Amerike i tom prilikom je uhapšeno četrdesetak demonstranata. Slučajevi hapšenja zabeleženi su i u Čikagu, Mičigenu, Bostonu, Denveru, Oklandu, Detroitu…

I dok američki protesti „Okupirajmo Volstrit“ ne jenjavaju, s druge strane Atlantika, u Velikoj Britaniji, najavljen je najveći štrajk od 1926. Naime, hiljade radnika britanskog javnog sektora, uključujući nastavnike, zdravstvene radnike, radnike gradske čistoće i javne službenike, izaći će danas na ulice u znak protesta protiv planova Vlade o penzijama.

Oni će se pridružiti velikom danu štrajkačke akcije Kongresa sindikata Velike Britanije (TUC), što će, kako se očekuje, biti najveći štrajk od 1926. Više od trideset sindikata pozvalo je svoje članove na akciju, od kojih mnogi nisu učestvovali u štrajku više od deset godina. TUC ocenjuje da bi ovo mogla biti najveća mobilizacija službenika od 1979. godine kada je 1,5 miliona radnika javnog sektora štrajkovalo zbog plata.

– Ovo su najveći protesti radničkih sindikata u jednoj generaciji i oni su jasan pokazatelj kako se radnici osećaju zbog nepravednih i nepotrebnih promena penzijskog sistema koje Vlada pokušava da nametne. Radnički sindikati su uvek na razuman i pragmatičan način pregovarali o promenama penzijskog sistema i voljni su da to i sada učine. Nažalost, Vlada teži da nametne porez radnicima javnog sektora u cilju smanjenja deficita, što bi rezultiralo time što bi radnici plaćali više, radili duže, a imali manje penzije, rekao je Kevin Rauan, sekretar TUC za severni region, navodi se na veb-sajtu ove sindikalne organizacije.

Kako je najavljeno, danas će širom Velike Britanije biti održano više stotina mitinga i marševa, dok će u brojnim institucijama, uključujući bolnice, biblioteke i klinike, biti organizovane štrajkačke straže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari