„Putevi Srbije“ krše zakone

JP Pustevi Srbije pokrenulo je 30 postupaka javnih nabavki, a da za to nisu bili ispunjeni uslovi

Ostavite komentar


  1. Resorni ministar bi trebalo direktno da imenuje direktore javnih preduzeća, kako bi se jasno definisala odgovornost. Ovako, ne zna se ni šta je čija nadležnost ni ko je za šta odgovoran. Bolje direktno imenovanje nego namešteni konkursi, kao što su i te javne nabavke verovatno sve unapred bile dogovorene.

  2. u zemlji, ne ovoj nego nekoj iz fantazije, za ovo bi trebalo da odgovaraju rukovodstvo firme i oni koji je trebalo da ih kontrolišu, oni koji su čitali izveštaje o radu a nisu primetili nepravilnosti teške milijarde dinara, ali i ministar rada koji nije primetio da su svi vaskoliki “V.D-i“ tu nezakonito i nije ništa učinio oko toga. Ali, nije ovo zemlja Narnija..

  3. Direktore javnih preduzeća ne postavljuju nadzorni odbori preduzeća, niti su u obavezi da daju inicijative za postavljanje, jer je to u nadležnosti vlade, tj komisije pri Vladi. Zakonom o javnim preduzećima je predviđeno da nadzorni odbori preduzeća MOGU da daju predlog za razrešenje, a šta je razrešenje i u kojim se uslovima primenjuje, definisano je zakonom. Dakle, Nadzorni odbor nije nadležan za pitanje mandata direktora javnog preduzeća, već onaj ko ga je imenovao. Sve lepo piše u Zakonu o javnim preduzećima, ali, nekome je u interesu da tumači zakon kako mu se (politički) prohte.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.