Nakon računa za struju u toku potpisivanje ugovora sa Elektroseverom 1FOTO: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ/Danas

Nakon što su građanima sa Severa Kosova početkom meseca uručivani paušalni predračuni za struju, ovih dana se krenulo i sa potpisivanjem ugovora sa kompanijom Elektrosever, piše Kossev.

Istovremeno se vrši ažuriranje baze podataka. Potrošači će moći da promene ime osobe na koju se vodi brojilo bez ikakve dokumentacije, tj. uz jednostavnu usmenu potvrdu da su vlasnici ili da žive u određenom stanu, kući, potvrdili su za KoSSev iz Elektrosevera.

Građanima sa Severa početkom marta meseca stigli su prvi paušalni računi za električnu energiju od strane Elektrosevera u iznosu od 21,60 evra.

Uz račun je dostavljan i ugovor o prodaji električne energije sa potpunim snabdevanjem koji u 17 članova objašnjava koje su obaveze i prava kako korisnika, tako i snabdevača, u ovom slučaju „Elektrosevera“.

Više meštana severnog dela Kosovske Mitrovice, obratilo se u prethodnim danima našem portalu sa navodima da se predračun za plaćanje struje vodi na ime prethodnog vlasnika stana, i sa pitanjem da li su u obavezi da odmah plate račun ili to mogu da učine nakon što se izvrši izmena vlasnika u sistemu Elektrosevera.

Iz ove kompanije za KoSSev navode da se procedura odvija na takav način da su građani u obavezi da prvo plate račun za struju za februar mesec, dok će potom uslediti ažuranje podataka i zaključivanje ugovora.

„Potrošači imaju mogućnost da potpisivanjem ugovora postanu naši korisnici, što će dokazati uplatom akontacije. To je prva faza, a druga je potpisivanje ugovora“, navode iz ove kompanije.

Druga faza je uveliko u toku, dok se istovremeno sređuje i ažurira baza podataka korisnika. Zaposleni u Elektroseveru obilaze građane kako bi sa njima zaključili ugovore.

„Rešili smo da one koji su platili obavezu posećujemo. Naše ekipe su već na terenu. Svima koji su platili akontaciju za februar nosiće ugovor za potpisivanje“, naveli su iz ove kompanije.
Promena vlasnika brojila uz usmenu potvrdu, nije potrebna dokumentacija

Sa druge strane, navode da će svaki građanin koji plati račun, tokom potpisivanja ugovora biti evidentiran kao potrošač, bez obzira na to na koga se prethodno vodilo određeno brojilo.

„Ukoliko se građanin javi da je potrošač, a pre toga se brojilo vodilo na neku drugu osobu, vi ćete dokazom o uplati ažurirati podatke, bez obzira na koga se do tada vodi račun“.

Za promenu vlasnika brojila u bazi podataka Elektrosevera neće biti potrebna nikakva dokumentacija, već samo usmeno oglašavanje potrošača, da živi na određenoj adresi i da on plaća struju.

„Neće biti potrebno ni da pokažete ugovor o kupovini strana, već ćete se jednostavno usmeno izjasniti da vi trošite struju kao potrošač i biće izmenjeno sve u bazi podataka. To će se primenjivati na terenu“, rečeno nam je u Elektroseveru.

Ujedno, ukoliko se na računu navodi pogrešan broj stana, kuće, odnosno pogrešna adresa, izmena će se izvršiti takođe na osnovu usmenog priznanja potrošača.

Kako platiti račun?

Račune za struju moguće je platiti u jednoj od banaka poput NLB-a i Rajfajzena ili u jednoj od više finansijskih ekspozitura pri kosovskom sistemu.

Građani, međutim, račune mogu da plate i online, odnosno putem aplikacije banke. Nakon toga su u obavezi da odštampaju potvrdu o uplati i pokažu je pri zaključenju ugovora.

Kako smo se sami uverili, račun je moguće platiti putem aplikacije NLB Banke.

U nastavku sledi galerija fotografija (printscreen-ova) sa smernicama za uplatu.

Za dva polja u aplikaciji – „UNIREF“ i „Kodi konusmatorit“, strelicama je naznačeno gde se na predračunu nalazi sadržaj koji treba uneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari