"Smanjeni su nam bonusi koji su povećavali plate 40 odsto": Radnici na beogradskom aerodromu prete štrajkom, sastanak u 14 sati 1foto (BETAPHOTO/Aerodrom Nikola Tesla Beograd/mtw/MO)

Deo radnika beogradskog aerodroma sutra će stupiti u štrajk u periodu od 12 do 13 časova kao upozorenje rukovodstvu, saznaje Danas.

Predsednik sindikata Zajedno Jovan Tanasilović navodi da je danas u 14 sati zakazan sastanak rukovodstva Vansija sa nezadovoljnim radnicima.

Naš sagovornik dodaje da je sutrašnji štrajk zakazan i da će se svakako održati, osim ukoliko rukovodstvo danas pristane na zahteve radnika.

„Oni su povećali, tačnije korigovali zarade u skladu sa inflacijom, ali su svi bonusi, koji su radnicima povećavali plate i do 40 odsto, smanjeni“, objašnjava on.

Osnovna plata tih radnika je ispodprosečna, tvrdi Tanasilović i dodaje da je posao izuzetno težak.

„Uslovi su teški, buka, vibracije, izduvni gasovi, pritisak vremena… i onda ljudi koji dođu sa strane da rade tu, kratko se zadržavaju“, ukazuje naš sagovornik.

On objašnjava da su radnici nezadovoljni zbog ukidanja bonusa.

„Oni su podigli zarade, ali su ukinuli sve bonuse koji su išli preko 40 odsto, a u sezoni i više. Tako da zaposleni sad za isti rad primaju značajno manji novac i zato su rešili da stupe u štrajk“, ukazuje Tanaisilović.

Kako dodaje, oni traže da se zarada vrati bar na prošlogodišnji nivo.

„Sezona nam tek predstoji, biće potreban veliki broj radnika. A problem je što radnici napuštaju kompaniju, novi ne dolaze i ne može da se izdrži taj obim posla. Preti da nam se ponovi ono što nam se desilo prošle godine“, upozorava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari