Koncesionar beogradskog aerodroma napravio gubitak od 6,9 miliona evra u 2023. godini 1foto (BETAPHOTO/Aerodrom Nikola Tesla Beograd/mtw/MO)

Koncesionar Aerodroma Nikola Tesla, kompanija Belgrejd erport, ćerka firma francuskog Vansi erportsa, zabeležila je prošle godine neto gubitak od 809 miliona dinara ili oko 6,9 miliona evra.

Ovo je zapravo znatno bolji rezultat od onog iz 2022. godine kada je gubitak iznosio 2,1 milijardu dinara ili skoro 18 miliona evra.

U vreme snažne investicione aktivnosti gubitak je očekivan, posebno zato što je Vansi i dalje u početnoj fazi koncesije koju karakterišu visoke investicije. Kasnije, kada infrastruktura bude izgrađena, ostaju obaveze investicionog održavanja, i uz planirani rast putnika, kompanija očekuje profit.

Francuska kompanija je pod upravu dobila Aerodrom Nikola Tesla u martu 2018. godine i upravljaće njim do 2043. godine.

U prošloj godini Belgrejd erport je uložio u građevinske radove 7,3 milijardi dinara ili 62 miliona evra, što je za oko trećine manje od investicije od 10,8 milijardi dinara ili 92 miliona evra uloženih prethodne 2022. godine.

Poslovni prihodi kompanije prošle godine iznosili su 21,7 milijardi dinara, a prihodi od prodaje usluga iznosili su 11,7 milijardi dinara, što je za tri milijarde više nego u 2022. godini.

Poslovne prihode napumpali su i prihodi od aktiviranja učinaka i robe u visini ulaganja u infrastrukturu.

U svakom slučaju Belgrejd erport je ostvario dobit iz poslovanja od 2,7 milijardi dinara, dok je iz finansiranja zabeležio gubitak od oko četiri milijarde dinara.

To je posledica visokih izdataka za kamate, od 2,3 milijarde dinara ili skoro 20 miliona evra.

Ovoliki rashodi za kamate proizilaze iz načina finansiranja investicija, koje su uglavnom iz kredita.

Ukupne obaveze kompanije na kraju prošle godine iznosile su 876 miliona evra.

Matičnoj kompaniji dugovala je 266 miliona evra po osnovu kredita koji dospeva u poslednjoj godini koncesije, 2043. i sa kamatnom stopom od šest odsto.

Kada se to sabere sa kreditima međunarodnih finansijskih institucija EBRD, IFC, DEG i Proparko, ukupni dugoročni krediti Belgrejd erporta su 654 miliona evra poslednjeg dana 2023.

Kratkotoročni krediti iznosili su oko 20 miliona evra.

U prošloj godini francuski konceionar je uplatio po osnovu godišnje koncesione naknade 5,3 miliona evra, a u 2022. godini 3,6 miliona evra.

U bilansima kompanije stoje obaveze po osnovu koncesione naknade od 129 miliona evra.

Inače, prilikom preuzimanja aerodroma vansi je uplatio jednokrantu naknadu od 501 milion evra i obavezao se na godišnju naknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari