Radnici kruševačke Trajal korporacije počeli su štrajk zbog neisplaćene januarske plate, a na dobar prijem nije naišla ni najava rukovodstva da će ih isplatiti do petka, na šta su zaposleni negodovali i zatražili novac odmah. Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milosav Vukojičić je podsetio da je pre mesec dana sa fabričkom upravom potpisan protokol o isplati zaostalih zarada, kojim je bilo predviđeno da decembarska plata bude isplaćena do 8. marta, prvi deo januarske do 15. marta, a drugi deo do 30. marta.

Pošto su radnici primili decembarsku platu, ali ne i januarsku, stupili su u štrajk. Vukojičić je na skupu štrajkača rekao da firma ima posla i perspektivu, i da „ne smemo je pustiti jer može bolje da radi od pirotskog 'Tigra', kome je država nedavno dala novac“. „Tražićemo od ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da dođe ovde, nećemo pustiti da se ova priča razvodnjava, fabrika ima tržište, ima posao, ali ima i obaveze na osnovu reprograma dugovanja za struju i gas prema bankama“, kazao je on.

Po rečima generalnog direktora Hriste Krušarskog problem je nastao jer on nije radio od sredine januara do kraja februara, a kaže da je do tada „uspeo da isplati“ plate za novembar i decembar. Dodao je da do zastoja u isplati došlo jer kupci nemaju para da Trajalu plate milion evra duga za robu. Krušarski je kazao da fabrika ima siguran posao narednih pet godina, ali je upozorio da će se Trajal zatvoriti ukoliko ga on napusti jer, kako je rekao, „mojim odlaskom, odlazi i posao“. On je novinarima potvrdio da je odustao od ostavke jer je u Trajal uložio 1,5 miliona evra svog novca, svojom imovinom garantuje još dva miliona, a to neće moći da „izvuče“ narednih pet, šest godina, ukoliko fabrika bude radila.

Trajal je krajem 2006. godine za 12,2 miliona evra i uz obavezne investicije od 25 miliona evra, kupila bugarska kompanija Brikel. Račun Korporacije je odblokiran krajem 2011. godine, kada je Vlada Srbije odlučila da dug Trajala državi od 24 miliona evra, uglavnom za carinu, porez i doprinose na plate, pretvori u državni kapital. Time je država postala vlasnik 25 odsto Trajala, a Brikel ima 70 odsto udela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari