Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je danas da će ugovor o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor rumunskoj kompaniji Kuprom za 400 miliona dolara biti potpisan u ponedeljak, 5. marta.
Predstavnici sindikata RTB i Kuproma postigli su dogovor o socijalnom programu, koji će stupiti na snagu pošto ta rumunska kompanija postane vlasnik RTB.

Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je danas da će ugovor o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor rumunskoj kompaniji Kuprom za 400 miliona dolara biti potpisan u ponedeljak, 5. marta.
Predstavnici sindikata RTB i Kuproma postigli su dogovor o socijalnom programu, koji će stupiti na snagu pošto ta rumunska kompanija postane vlasnik RTB. Predsednik Samostalnog sindikata RTB i član Tenderske komisije za prodaju tog preduzeća Dragan Aleksić izjavio je agenciji Beta da je posle 15 sati napornih pregovora postignut dogovor o visini otpremnina za oko tri stotine radnika koji predstavljaju tehnološki višak. „Naš zahtev bio je da budući vlasnik zadrži svih 4.500 radnika koji su ostali u RTB nakon dva dobrovoljna izjašnjavanja o sporazumnom raskidu radnog odnosa, ali su u Kupromu ostali pri broju od 4.200 radnika, koliko je predviđala strategija Vlade Srbije“.

PAVLOVIĆ: Socijalni program na prvom mestu

Pregovori sa prvorangiranim kupcem o socijalnom programu su na prvom mestu i uvek prethode razgovorima o detaljima budućeg kupoprodajnog ugovora. Mislim da je to u redu, jer Agencija za privatizaciju mora da vodi računa o stavovima sindikata, odnosno o položaju zaposlenih posle prodaje, mada su u ovom slučaju ulaganja u zaštitu životne sredine takođe veoma važna za Bor i okolinu – izjavio je za Danas Branko Pavlović, konsultant malih akcionara.

Prema rečima Aleksića, sindikati su „uspeli“ da sa firmom Kuprom postignu sporazum prema kome će se radnicima koje ta firma proglasi tehnološkim viškom isplatiti 400 evra po godini radnog staža. On je dodao i da je menadžment firme Kuprom „jedva“ pristao na predlog sindikata da zarade zaposlenima ostanu u visini onih koje su bile na dan potpisivanja ugovora. „Sa Rumunima smo dogovorili i da se ubuduće plate usklađuju sa minimumom rasta troškova života u republici“, rekao je Aleksić.
Lider Samostalnog sindikata metalaca Borskog okruga Zvonko Živaljević zapretio je, međutim, da će pozvati radnike „na ulicu“, ukoliko se potpiše ugovor u kojem zaposleni neće imati akcije i ako se ne revidira procena vrednosti imovine RTB-a. Direktorima smo jasno rekli da niko ne sme da potpiše kupoprodajni ugovor bez saglasnosti sindikata. Ako taj posao prođe bez nas, obećavam budućem vlasniku da neće ući u posed imovine, kazao je Živaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari